Facebook kontrollon 3 miliardë njerëz

Bota

Më shumë se 3 miliardë njerëz kontrollohen nga Mark Zuckerberg përmes Facebook-ut, u tha nga sinjalizuesja Frances Hogen përfaqësuesve të delegacionit britanik, i cili po heton akuzat e saj.

Megjithatë, ish-punonjësi i Facebook bëri thirrje për një rregullator të jashtëm që do të zvogëlojë dëmin e shkaktuar nga gjigandi i teknologjisë në shoqëri. Ajo vendosi të flasë edhe në Britani, në një kohë kur vendi po kërkon një mënyrë për të rregulluar platformat e rrjeteve sociale.

Hogen ka zbuluar dhjetëra mijëra dokumente konfidenciale të kompanisë në lidhje me funksionimin e brendshëm të Facebook, duke pretenduar se kompania vendosi interesat e saj financiare mbi mbrojtjen e përdoruesve. Hogen tha se nëse nuk gjendet një zgjidhje, media online do të funksionojë në interes të aksionerëve dhe jo në interes të publikut.

Ajo gjithashtu paralajmëroi se media të tilla si Instagram dhe Facebook mund të mos jenë të sigurta për fëmijët para adoleshencës. Gjithashtu argumenton se Facebook funksionon si një mjet për polarizimin e bindjeve politike, pasi përmban një sërë shërbimesh, siç janë grupet.

Nëpërmjet këtyre grupeve, inkurajohen disa njerëz që ushqejnë teoritë e konspiracionit: “Jam thellësisht i shqetësuar që ata kanë krijuar një produkt që mund t’i largojë njerëzit nga komunitetet e tyre reale”.

Sa i përket Instagramit, ai pohoi se ndikon negativisht tek të rinjtë, pasi i kushton shumë rëndësi pamjes dhe stilit të jetesës, diçka e dëmshme për fëmijët e vegjël.

Facebook është i drejtuar nga fitimi

Hogen argumentoi me argumente të ndryshme se Facebook nuk ishte i gatshëm të sakrifikonte fitimet e tij dhe shumë herë punonjësit e tij detyroheshin të merrnin vendime të gabuara sepse qëllimi ishin paratë.

Mirëpo, zëdhënësi i Facebook-ut u përgjigj me shpejtësi ndaj akuzave të ish-punonjësit, duke thënë: “Po, ne jemi një kompani fitimprurëse, por kjo nuk bëhet në kurriz të sigurisë apo prosperitetit të njerëzve”.

Një zëdhënës i Facebook u bëri jehonë fjalëve të vetë Zuckerberg, duke thënë se kompania kishte investuar “në 13 miliardë dhe kemi mbi 40,000 njerëz, me një detyrë dhe të vetme: t’i mbajmë njerëzit të sigurt në Facebook”.