SHBA: Një milion e gjysmë ish-të paraburgosur pas 150 vjetësh kanë rifituar të drejtën për të votuar

567

Pothuajse një milion e gjysmë të burgosur në Florida, të cilët kanë rifituar të drejtat e votimit në nëntor, mund të regjistrohen që nga sot në listën zgjedhore

“Unë dua të qaj,” tha me lot në sy Ireda Ganipa, një ish- e paraburgosur, sot 57 vjeç, që kryeson një organizatë joqeveritare me qëllim të riintegrimit të burgosurve. U burgos në qershor të vitit 2007, pas një dënimi 12-vjeçar për trafikun e drogës. Për nëntë vite luftoi për të rifituar të drejtën për të votuar, e cila u privua nga bindja e saj.

Më 6 nëntor, votuesit në Florida miratuan 64.38% të amendamentit 4, i cili automatikisht jep të drejtën për të votuar për ata të burgosur që kanë vuajtur dënimin e tyre dhe që nuk janë dënuar për vrasje ose për vepra seksuale.

Para miratimit të këtij amendamenti, Florida ishte shteti me numrin më të madh të të rriturve që nuk kishin të drejtën e votës (rreth 10%) për shkak të një ligji 150-vjeçar që de facto prek afroamerikanët dhe hispanikët. Për shkak të këtij ligji, një në pesë afrikano-amerikanë në Florida nuk kishin të drejtën e votës në zgjedhje.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: