Guardian: Bota po përballet me një katastrofë bërthamore, të shmangim fatkeqësinë

Bota

Rreziku i një katastrofe bërthamore është më i madh se kurrë, thotë kryeministri i Zelandës së Re në një opinion.
Kryeministrja e Zelandës së Re, Jacinda Ardern, shpjegon pse bota po përballet me një “shkëmb bërthamor” në një opinion në Guardian, duke theksuar se duhet të shmangim katastrofën me çdo kusht.

Kryeministrja me ndikim, e cila pasi e menaxhoi pandeminë në një mënyrë ndryshe nga shumica e vendeve evropiane, ndërsa në korrik 2022 nuk ngurroi të kundërshtonte OKB-në duke e kritikuar atë për dështimin në ndalimin e konfliktit ushtarak me Ukrainën, tani nuk mund të fshihet. shqetësimin e saj për trajtimin e armëve bërthamore nga shtetet që i kanë në dorë.

Arsenal global
Duke kujtuar se në vitin 1945 armët bërthamore që u përdorën për herë të parë dhe të vetme në konflikt të armatosur rezultuan me 355 mijë të vrarë në Hiroshima dhe Nagasaki nga dy bomba bërthamore, Kryeministri thekson se vetëm ky numër nxjerr në pah arsenalin e sotëm global të rreth 13,000 armë bërthamore.

“Në shumë mënyra, 13,000 armët e mbajtura në mbarë botën përfaqësojnë përparim – ato janë më pak se një e katërta e më shumë se 63,000 armëve në qarkullim në 1985 gjatë Luftës së Ftohtë. Por ajo që tha John F. Kennedy në vitin 1961 në Kombet e Bashkuara është po aq urgjente tani si kurrë më parë: ‘Ne duhet t’i shfuqizojmë këto armë përpara se ato të na shfuqizojnë ne’”, thotë Ardern për Guardian.

Rreziku i katastrofës bërthamore është më i madh se kurrë
Ajo tërheq vëmendjen te qeveritë, duke theksuar se bota aktualisht është në rrezik më të madh të shkatërrimit bërthamor se në çdo kohë që nga kulmi i Luftës së Ftohtë.

Rritja e tensioneve të superfuqive dhe dy dekada e përparimit të bllokuar në kontrollin e armëve kanë rritur rrezikun e këtyre armëve. 191 vende po takohen aktualisht në Kombet e Bashkuara për të rinovuar traktatin e mospërhapjes bërthamore dhe negociatat janë në një pikë kthese. Këto bisedime ofrojnë një mundësi për t’i dhënë frymë të re çarmatimit bërthamor në një kohë kur bota ka nevojë për të më shumë se kurrë”, thekson ajo.

Duke këmbëngulur se shkatërrimi bërthamor nuk është një kërcënim abstrakt, por një rrezik real global, ajo thekson se armët bërthamore mund të vendosen në një konflikt, siç ka lënë të kuptohet Presidenti rus Vladimir Putin, ose ato mund të vendosen nga llogaritjet e gabuara ose të gabuara – në një periudhë të rritjes tensioni.

Zelanda e Re u bën thirrje shteteve me armë bërthamore – SHBA, Rusia, Kina, Franca dhe Britania e Madhe që të tërhiqen nga humnera bërthamore dhe të ofrojnë këtë lidership duke u angazhuar për të negociuar një kornizë të re shumëpalëshe për çarmatimin bërthamor”, shkruan kryeministri. Ministri për The Guardian, duke shpjeguar pse një vend aq i favorizuar gjeografikisht si Zelanda e Re është kaq i shqetësuar për këtë çështje.

Sfidat
Ndonëse Zelanda e Re ka 35 vjet pa armë bërthamore dhe është një mbështetëse ndërkombëtare e një bote pa armë bërthamore, kjo nuk do të thotë se ajo nuk është në dijeni të dinamikës së botës reale.

(…)në fakt, mesazhi i Zelandës së Re – që armët bërthamore nuk e bëjnë askënd më të sigurt dhe nuk kanë më vend në botën tonë – pasqyron pikëpamjen e shumicës dërrmuese të vendeve. Thjesht duhet të besojmë se një qasje e ndryshme është e mundur.

Sfidat e marrëveshjes shumëpalëshe të çarmatimit bërthamor mund të duken dërrmuese. Por nuk është një projekt që mund të shtyhet pafundësisht. Tani për tani, traktati është nën presion. Ai ndikohet nga zhvillimet gjeopolitike, duke përfshirë tensionin midis shteteve me armë bërthamore. Megjithatë, ka skepticizëm dhe zhgënjim në rritje rreth synimit të shteteve me armë bërthamore për të zbatuar plotësisht angazhimet e tyre të çarmatimit bërthamor sipas traktatit,” tha ajo, duke shtuar se nëse kjo vazhdon, ka një perspektivë reale që vendet të humbasin besimin në traktat. – duke rrezikuar rolin e saj në avancimin e çarmatimit bërthamor dhe në parandalimin e përhapjes së armëve bërthamore.

Një garë e re armësh bërthamore e pashmangshme?
“Disa mund të thonë se në mjedisin e sotëm global një garë e re e armëve bërthamore është e pashmangshme, dhe bashkë me të edhe një minim i mëtejshëm i përpjekjeve tona për çarmatimin bërthamor dhe për mospërhapjen. Nuk mund të pranoj që pasiguria dhe paqëndrueshmëria na bëjnë të paaftë të bëjmë atë gjë që do të ndihmonte ta bënim botën më pak të pasigurt dhe më pak të paqëndrueshme. Mund dhe duhet të ketë një kurs tjetër – një drejtim urgjent, njohje e greminës bërthamore mbi të cilën qëndrojmë të gjithë ne dhe përparim të vazhdueshëm në përpjekjet tona për të çliruar botën nga armët bërthamore. Nuk është vetëm e mundur – është e nevojshme”, përfundon kryeministri i Zelandës së Re.