Shpërthen ish-kryeminmistri Simiti: “Përrallë” çfarë thotë Tsipras për fundin e masave shtrënguese

861

Pas një heshtje disa vjeçare më në fund ish-kryeministri Kostas Simiti ka gjetur rastin në Forumin Ekonomik dhe ka reaguar ndaj politikës që qeverisë Tsipras.

Duke folur në Forumin Ekonomik të Delphi, z. Simitis theksoi se “i vetmi program grek ishte ai i gjysmës së parë të 2015 që i kushtoi vendit 100 miliardë euro. Në 42 vjet borxhi do të bjerë në 79.5% të PBB-së dhe do të jetë më i lartë se i përshtatshëm. Vendi do të jetojë nën mbikëqyrje Programi i vetëm grek ishte ai i gjysmës së parë të 2015 që kushtoi vendi 100 miliardë. Në të ardhmen Greqia do të jetojë nën mbikëqyrje”, tha ish-kryeministri Kostas Simitis duke thënë “një përrallë” pasi kryeministri Alexis Tsipras thotë se Greqia do të jetë në gjendje të zbatojë programin e vet nga gushti 2018 dhe do të shtrëngimi pushon.

Duke folur në Forumin Ekonomik të Delphi, z. Simitis theksoi se “i vetmi program grek ishte ai i gjysmës së parë të 2015 që i kushtoi vendit 100 miliardë euro”.

Ish kryeministri duke i refereuar raportit të Komisionit Europian, ka shpjeguar pse masa e kursimit nuk ndalet në gusht. Në këtë, 79.5% e PBB është parashikuar për 42 vjet, një shifër që është ende shumë më e lartë se ajo e përshtatshme (60% e PBB-së).

Sipas z. Simitis, Greqia do të jetë në të ardhmen e parashikueshme, pasi “sfondi ekonomik në rënie, shpërbërja, shkallëzimi i papunësisë, krijojnë shumë lidhje me hapësirë të vogël për iniciativë”. Në të njëjtën kohë, Greqia vazhdimisht ka treguar performancë të dobët në treguesit e konkurrencës, drejtësisë sociale, papunësisë, drejtësisë dhe korrupsionit.

Pasiguria politike është përkeqësuar

Një faktor veçanërisht rëndues, shpjegoi Simitis, është gjithashtu parametri psikologjik i pasigurisë, sepse zgjedhjet e ardhshme parlamentare mund të ndodhin në vitin 2020, për shkak të Presidentit të Republikës, me sistemin e analogjisë së thjeshtë dhe për shkak se është e vështirë të formohet një qeveri e qëndrueshme qeveritare shumica mund të shkojë në zgjedhje të njëpasnjëshme. Kjo nuk do të stabilizojë ekonominë dhe kjo është më e keqja që mund të ndodhë “, shtoi ai.

Lidhur me çështjen e borxhit grek, ai shprehu pikëpamjen se mund të ketë një marrëveshje, e cila megjithatë do të kushtëzohet, procesi do të jetë gradual, do të ketë një kontroll të përhershëm të ekonomisë greke pas përfundimit të memorandumeve.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: