Suedia vendi i parë në botë me pagesa elektronike

Ekonomi

suedia ne focus-1Aplikimi me pagesa elektronike Swish është një përpjekje bashkëpunuese midis bankave të mëdha suedeze dhe daneze. Suedia po përgatitet për hapin e ardhshëm historik: heqjen pothuajse të plotë të parave të gatshme.Pagesat në cash mbetet një instrument i rëndësishëm në tregjet e shumë vende, por kjo nuk është rasti në Suedi. Përdorimi i parave të gatshme është i kufizuar dhe zvogëlohet me shpejtësi . Swish ka revolucionarizuar sektorin bankar të Suedisë, i cili është gjithashtu një pionier në përdorimin e Teknologjive të Informacinot. Suksesi varet edhe traditën suedeze e adoptimit të shërbimeve të pagesave elektronike.

Përveç reduktimin e kostove dhe zbatimin e pagesave, transaksionet digjitale gjithashtu ofrojnë transparencë. Tashmë, disa degë të bankave të vendit kanë plotësisht të digjitalizuar dhe nuk e pranojnë të holla. Studimi pranon se transformimi i Suedisë në vendin cashless përbën një sfidë për ata që nuk e njohin teknologjitë e reja kryesisht për te moshuarit qe jetojne në krahina të vendit. Grupe të tjera shoqërore që mund të përballen me probleme janë emigrantë të pastrehë dhe të parregullt: në një shoqëri pa pagesë paraje ne dorë , do të jetë edhe më shumë në mëshirën e qeverisë për mbijetesën e tyre.

E ardhmja do të tregojë nëse ideja Swish do të shtrihet përtej Suedisë, që është një ide e madhe, por miratimi në nivel ndërkombëtar do të jetë një sfidë, veçanërisht për shkak se ajo merr kohë për të ndryshuar nga baza e sistemet bankare të vendeve të tjera