Tërmet 9 Richter në Greqi parashikojnë 50 shkencëtarë …

Greqi

Me të kuqe është ngjyrosur në hartë nga shkencëtarët ishulli i Kretës. Ankthi dhe frikë ka shkaktuar publikimi i gazetës franceze Le Monde, me titull: Des Seismes Sans precedent historique sont Possibles En Evropë .

Artikulli shkencor i botuar në vitin 2013 paraqet studimin kërkimor të 50 shkencëtarëve, Sizmologët dhe inxhinierë dhe njëkohësisht harta me zonat e tërmetit-të prirur të gjithë Evropën në kuadrin e programit SHARE (sizmike Hazard Harmonizuese në Evropë).

Në këto zona nuk përjashtohet në të ardhmen të përjetojnë pasojat shkatërruese të tërmetit prej rreth 9 të shkallës Rihter! Në mesin e atyre i përket edhe Greqia, Turqia dhe Italia, sipas publikimit ku thekson se janë vënde më shumë rrezik, si dhe nuk është e pamundur për të përjetuar tërmete të madhësisë të ngjashme me atë që është shënuar në mars të vitit 2011 në Fukushima, Japoni, tërmet i Tohoku dhe cunami

Në të vërtetë është karakteristike se në hartat janë krijuar shumë rajone të Greqisë, si Kreta, Rodos, Samos, Mytilene, Patras, Kefalonia, Zakynthos, Epir dhe pjesa më e madhe Gjirin e Korintit janë përshkruar me ngjyrë të thellë të kuqe dhe të përfshira në zonat me rrezik të lartë!

Sizmologu i njohur grek Efthymios Lekkas lidhur me këtë publikim tha se ai nuk pajtohet plotësisht me reportazhin e gazetës «Le Monde», por gjithashtu shtoi se mundësia e një tërmeti të madh nuk mund të përjashtohet në çdo rast. “Kjo është një qasje serioze shkencore natyrisht ne nuk mund të përjashtojë, as për të përqafuar plotësisht. Personalisht unë nuk besoj se është e mundur të vihet në dukje një tërmet prej rreth 9 të shkallës Rihter në vendin tonë. Në Japoni ku ka ndodhur termeti shkatërrues në Fukushima, gjtësia e çarrjes së tokës ishte 300 kilometra, ndërsa në Greqi strukturat tektonike janë shumë më të vogla. Megjithatë, askush nuk mund të themi me siguri të plotë se çfarë mund të ndodhë në të ardhmen. Koha do ta tregojë. “

Vlen të përmendet se është hera e parë ku janë projektuar listat të ngjashme me regjistrimin e tillë e detajuar të rajoneve sizmike të Evropës!

Burimi: Cretadrive