Presidenti Pavlopulos nje mesazh Shkupit dhe Ankaras : “Le të mos provojnë forcat tona”.

927

Nga Pieria ka derguar një mesazh i dyfishtë për Maqedonib se parakushti për ndonjë marrëveshje mbi emrin dhe garancitë e irredentizmit është ndryshimi i mëparshëm i Kushtetutës së saj dhe n; drejtim te Turqisë, të cilën ai kërkoi të mos “testojë” “rezistencën” e Evropës.

Për Maqedoninë, Pavlopulos theksoi se parakushti për nënshkrimin e një marrëveshje të pranueshme për Greqinë, NATO-n dhe BE është ndryshimi i mëparshëm i kushtetutës së Maqedonins dhe zgjedhja e emrit që nuk do të ekzagjeronte ndonjë irredentizëm, duke theksuar rrezikun e përgjegjësisë, dhe për kryeministrin e vendit Zohan Zaev.

Për Turqinë, ai theksoi se kërkesa e miqësisë, fqinjësisë së mirë dhe perspektivës evropiane është respekt i plotë për acquis europian dhe të drejtën ndërkombëtare dhe shtoi: Unë dua të theksoj diçka që Evropa gjithashtu ka theksuar. Të gjithë së bashku. Epoka e pushtimeve dhe sfidave ka shkuar pa ndërprerje. “

Ne duam miqësi, fqinjësi të mirë, ne i nderojmë miqtë tanë, por, siç thashë më parë, ne kemi dëshmuar se nuk kemi frikë nga armiqtë tanë”, tha Pavlopulos dhe vazhdoi: “Këto janë linja kombëtare që të gjithë ne mbështesim. Dhe këto janë linja që mbështeten edhe nga familja jonë evropiane, siç doli në seancën e djeshme “.

Prokopis Pavlopulos për Shkupin

Për Maqedoninë në veçanti, z. Pavlopulos theksoi se nuk është e mundshme “për Greqinë, NATO-n dhe BE-në nuk ka asnjë arsye”, një marrëveshje mbi emrin dhe garancitë e papërgjegjësisë, pa ndonjë ndryshim të kushtetutës së vendit fqinj dhe zgjedhjes së emrit, “Të mos ekzagjerojë ndonjë irredentizëm”, dhe gjithashtu për rreziqet e përgjegjësisë së Z. Zaev.

Së pari duhet të bëhet një rishikim i kushtetutës së IRJM-së. Kjo është një parakusht, Dhe pastaj mund të diskutojmë një marrëveshje. Por kjo marrëveshje duhet ta bëjë shumë të qartë se emri i zgjedhur nuk do të shterrohet nga ndonjë irredentizëm, pas rishikimit. Ajo nuk mund të përkulë çështjet kufitare, etnicitetin dhe gjuhën përtej kufijve të IRJM-së. Këto nuk janë terma të Greqisë, ato janë kushtet e Evropës, është një acquis europiane, e theksoj. Acquis evropian nuk toleron një shtet në BE me tendenca irredentiste. Ose përfundojnë dhe mbarojnë në rrënjët e tyre, domethënë nga Kushtetuta e Maqedonisë, ose ndonjë diskutim rreth emrit është i tepërt, “shtoi Presidenti i Republikës.

“Kështu themi në vendin fqinj: Nëse nuk e rishikon kushtetutën e vet, e cila është baza e rendit të saj ligjor, me çfarë autoriteti kryeministri i Maqedonis Z. Zafe është duke negociuar një ndryshim të emrit i cili është i garantuar me kushtetutë?” . Pavlopulos. Ai gjithashtu vuri në pikëpyetje “se si do të ishte Europa demokratike” që do të çonte në një marrëveshje nga kryeministri i një vendi kandidat për në BE, kur në kohën e negocimit ai do të ishte “jashtë kornizës kushtetuese. Kjo do të thotë që ne do të dorëzohemi në flamurin e etikës tonë demokratike. Ne do ta nënvlerësojmë vendin që ne duhet ta mbështesim në reformat e saj demokratike. Dhe shumica do të injorojë rrezikun e përgjegjësisë së që e Kryeministrit maqedonas, “tha ai Pavlopulos dhe vazhdoi:.” Duke thënë se një mënyrë për të vazhduar FYROM në NATO dhe në BE Së pari, në shqyrtim të mëparshëm në këtë drejtim Kushtetutën e saj. i. Së dyti, cilido emër që zgjidhet nuk ka një gjurmë të irracionalitetit. Qoftë në aspektin e kufijve, qoftë në aspektin e përkatësisë etnike ose të gjuhës “.

Mesazhi për Ankaranë

Lidhur me marrëdhëniet e Greqise me Turqinë, Presidenti i Republikës theksoi se “po ndjekim miqësi dhe marrëdhënie të mira fqinjësore” dhe mbështesim gjithashtu perspektivën e saj evropiane, por e gjithë kjo varet nga “respektimi i plotë për të gjithë ndërkombëtarët dhe e së drejtës evropiane . Veçanërisht, nga respektimi i plotë i Traktatit të Lozanës dhe i Ligjit të Detit, i cili lidh Turqinë në formën e rregullave përgjithësisht të pranuara të së drejtës ndërkombëtare, zbatohen plotësisht dhe jo në mënyrë selective. Traktati i Lozanës, i cili mishëron kufijtë, territorin dhe sovranitetin jo vetëm të Greqisë, por edhe të Bashkimit Evropian. Traktati i Lozanës nuk përmban asnjë “zonë gri”, që është shpikje. Ajo aplikohet në tërësinë e saj. Nuk është rishikuar apo përditësuar, “vazhdoi Presidenti, duke shtuar: Nuk është e mundshme që të ketë miqësi në baza që brutalisht shkelin acquis europian dhe të drejtën ndërkombëtare. Ky është rasti në lidhje me marrëdhëniet tona me mikun tone dhe Turqinë fqinj, natyrisht vetëm nëse ajo me të vërtetë nderon konceptin e shokut dhe të fqinjit “.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: