Turqia letër në OKB: Pikëpyetje e plotë e shelfit kontinental Greqisë dhe Qipros

1142

Në polemika të plota mbi shelfin kontinental të Greqisë dhe Qipros dhe të drejtën e Kastelorizos në zonat detare, sipas informacionit ekskluziv të Liberal.gr, Turqia i dërgoi një letër Sekretarit të Përgjithshëm e OKB-së, në përgjigje të depozitimit të Komunikimit të Përbashkët të Greqisë Trilaterale – Qipro – Egjipti në organizatën ndërkombëtare.

Kjo letër përpiqet të shërbejë si një paralajmërim për Kajro, pasi Ankaraja nuk e fsheh shqetësimin e saj, për shkak të marrëdhënieve armiqësore me regjimin shiit, se bisedimet midis Greqisë dhe Egjiptit për demarkacionin e shelfit kontinental do të vazhdojnë dhe mbarojnë.

Ka gjithashtu një mosmarrëveshje rreth bashkëpunimit intensiv të Qipros me Egjiptin dhe procedurat për ndërtimin e një tubacioni nëndetësor nga EEZ Qipriot në bregun egjiptian për transferimin e gazit natyror në lëngëzim janë në proces.

Në letrën e tij të datës 27 mars 2018, Përfaqësuesi i Përhershëm i Turqisë në Kombet e Bashkuara, F. Sinirioglou, mohon referimin në ekzistencën e “kufijve të përbashkët detar” midis të tre vendeve dhe përsërit kërkesën e njëanshme të vendit të tij për të drejtat e tij të të gjithë shelfin kontinental të Lindjes së Qipros dhe të Kretës dhe Rodosit

Deklaratat e saj verbale, për të cilat Turqia i referohet, i referohen “delimitimit” të njëanshëm dhe arbitrar të shelfit kontinental në Mesdheun Lindor, të cilin ajo beson se duhet të bëhet në bazën e vijës së mesme midis brigjeve turke dhe egjiptiane, “fshirje” greke dhe qipriote një shelfin kontinental në Mesdhe, dhe ka referenca për dhënien e paligjshme të së drejtës për të hetuar kompaninë turke TRAO, në një “tokë” që përputhet me shelfin kontinental të Rodosit dhe Kastellorizos.

Letra turke e botuar si dokument zyrtar i Asamblesë së Përgjithshme (A / 72/820 6 prill 2018) thekson ndër të tjera:

“Përsa i përket letrës që përmban Deklaratën Trepalëshe të datës 13 Shkurt 2018, unë shpreh vërejtjet e mia ndaj qeverisë sime. Kufijtë e jashtëm të shelfit kontinental turk në Mesdheun Lindor në perëndim të meridianit 32 ° 16’18 “E janë përcaktuar nga deklaratat verbale turke dhe një seri letrash drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së dhe të publikuara në Divizionin për Çështjet e Oqeanit dhe Ligjin e Detit në Ligjin e Buletinit të Detit.

Në dritën e sa më sipër, referimi në të ashtuquajturat “kufijtë e përbashkët detar” në letrën e përbashkët të sipërpërmendur është e pavlefshme dhe e pabazuar sipas kushteve të Drejtësisë Ndërkombëtare, duke përfshirë edhe ligjin zakonor. Dëshiroj të përsëris se Turqia është e përkushtuar të mbrojë të drejtat e saj ipso facto dhe ab initio sovrane në shelfin kontinental të saj/liberal.gr/

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: