U zbulua akoma një super-Tokë!

Shkencë

Në një eksoplanet aty pranë, një super-tokë, është zbuluar kohët e fundit nga shkencëtarët evropianë.

Planeti ka një masë rreth tri herë më e madhe se vetë planeti ynë, që ndodhet rreth 21 vite dritë rreth një ylli xhuxh që është një e treta e madhësisë së Diellit tonë

Super-Toka konsiderohet një Exoplanet kur madhësia është më të madhe se Toka por jo më i madh se Neptuni. Në këtë rast, super-Toka lëviz rreth yllit GJ 625 dhe zbulimi është bërë me një teleskop në ishujt Kanarie, të udhëhequr nga Alejandro Suarez Maskareno të Institutit Astrophysics Kanarie.

Exoplanet i posazbuluar GJ625b përfundon një qark të plotë rreth yllit mëmë çdo 14.6 ditë tokësore (kohëzgjatja e vitit), i vendosur shumë afër tij, vetëm 0.08 njësi astronomike, dhe më afër se Mercury (lëviz një distancë mesatare prej 0.38 njësi astronomike nga dielli.

Temperatura mesatare e sipërfaqes së eksoplanetit GJ625b është vlerësuar në 350 gradë Celsius, ndërsa nuk përjashtohet që të ketë ujë të lëngshëm, i cili duhet të konfirmohet nga studime të mëtejshme në atmosferën e saj. Nëse është kështu, atëherë mund të jetë mikpritës për jetën.