Studimi: Aspirina mund të na shpëtojë edhe nga goditjet në kokë

Shendeti

Aspirina emergjente e menjëherëshme pas goditjeve të vogla mund të parandalojë episode më të rënda, sipas një studimi të ri evropian.

Shkencëtarët nga Britania, Holanda, Gjermania dhe Suedia, të udhëhequr nga Profesor Peter Rothgouel të Universitetit të Oksfordit, i cili bëri njoftimin e publikuar në revistën mjekësore « The Lancet », në studimet e mëparshme kanë analizuar të dhënat për rreth 56,000 njerëz.

Ata gjetën se aspirina ul nga 70% – 80% rrezikun e një goditje të dytë më të rëndë dhe ndoshta goditje fatale gjatë ditëve të para dhe javë pas episodit të parë . Mbi një kohë të gjatë, nëse merret rregullisht, aspirina ul me rreth 15% rrezikun e goditjes në kokë. Shkencëtarët kanë vënë në dukje se në qoftë se dikush ndjen shenjat paralajmëruese të një goditje të vogël, mund të shmangë më të keqen e ditëve të ardhshme, në qoftë se merret aspirinë…