Zbulohen viruse që luftojnë kancerin

Shendeti

Studiues zviceranë të universitetit të Gjenevës dhe atij të Bazelit kanë realizuar viruse artificiale që stimulojnë sistemin imunitar dhe e nxisin të dërgojë qeliza vrasëse që luftojnë kundër kancerit. Terapi që stimulojnë mbrojtjen e trupit me viruse përdoren prej disa vitesh në luftën kundër tumorëve, por të drejtosh qelizat imunitare ekskluzivisht kundër atyre kancerogjene është një objektiv që deri tani nuk është arritur asnjëherë.

Studiuesit, të drejtuar nga Doron Merkler dhe Daniel Pinschewer, kanë prodhuar viruse artificiale të bazuar në një sëmundje të minjve që mund të transferohet edhe tek njeriu.

Në virus kanë vendosur proteina të njëjta si ato të qelizave të kancerit dhe këto i mundësojnë sistemit imunitar që t’i njohë si të rrezikshme. Kombinimi i sinjalit të alarmit me proteina tumorale ka shkaktuar krijimin e një ushtrie me qeliza vrasëse, ose limfocitet T, që arritën më pas të identifikojnë dhe shkatërrojnë qelizat e vërteta kancerogjene.