Vetëm 100 kompani po e shkatërrojmë klimën e Tokës

Mjedisi

Rreth 71% e emetimeve globale janë prodhuar nga vetëm nga 100 kompani, tregon një studim i ri për emetimin e gazit serë.

Korporatat mbeten faktori kryesor për ndryshimet klimaterike. Studimi pohon se kontributi i lëndëve djegëse fosile në ngrohjen globale është “dyfishuar”, ndërsa vetëm 100 kompani kanë shkaktuar 71 për qind të emetimeve të metanit dhe dyoksidit të karbonit që nga viti 1988.

[Njëzet e pesë] njësitë ekonomike të korporatave dhe të shtetit përbëjnë 51 për qind të emetimeve globale të GHG industriale. Të gjithë 100 prodhuesit përbëjnë 71 për qind të emetimeve industriale globale të gazrave serrë “, thuhet në raport.

Nga 100 kompani, 36 firma janë të paktën pjesërisht shtetërore, duke përfshirë Saudin Aramco, Gazprom, kompaninë iraniane të naftës, kompaninë e qymyrit në Indi,  ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Peabody dhe Total, janë ndër kompanitë private në raport.

Raporti nuk përmend se si çdo kompani mund të punojë për të reduktuar ndikimin e saj në mjedis.

Zgjerimi i karburantit është një biznes gjithnjë e më shqetësues kur është fjala për ndotjen, thuhet në raport. Që nga viti 1988, më shumë ndotës janë emetuar në atmosferë sesa në 237 vitet e mëparshme.

Nëse trendi në nxjerrjen e lëndëve djegëse fosile vazhdon gjatë 28 viteve të ardhshme siç ka patur gjatë 28 viteve të fundit, atëherë temperaturat mesatare globale do të jenë në rrjedhë për të ngritur rreth 4 gradë celsius … deri në fund të shekullit”, thuhet në raport.