Alarm! Shenjat e kuqe në duart rrezik për vdekjen

141

Shkolla mund të jetë një vend shumë i këndshëm për të mësuar fëmijët tuaj dhe për t’u rritur. Për fat të keq, shkëmbimi midis fëmijëve nuk është i kufizuar në lojëra apo njohuri, shkëmbimi i baktereve dhe sëmundjeve është diçka që ndodh në të gjitha shkollat.

Shpesh, këto sëmundje të panjohura janë shumë më të
vështira për t’u shmangur, në krahasim me sëmundjet klasike. Kjo është ndoshta
frika më e madhe e prindërve. Një nga sëmundjet më rezistente ndikon në duart
dhe këmbët dhe infekton rreth 200,000 amerikanë çdo vit. Pra, cila është kjo
sëmundje? Si mund të jeni të infektuar, dhe më e rëndësishmja, si mund të
shëroheni?

Kjo sëmundje është shumë e zakonshme dhe prek mijëra
njerëz çdo vit. Është shumë ngjitëse dhe lehtë mund të transmetohet nga
pështymë ose gëlbazë. Është gjithashtu shumë e zakonshme tek fëmijët dhe
studentët ose ata me sistem të ulët imunitar.Simptoma më e zakonshme janë
shenjat e kuqe në duart, këmbë ose në gojë që shkaktojnë kruajtje. Ndërsa
simptomat e virusit zakonisht janë të moderuara, mund të ketë komplikime të
rënda, sidomos në ata që kanë sistem të ulët imunitar.

Rrallë, kjo mund të shkaktojë infeksione serioze të
trurit, të tilla si meningjiti dhe encefalit. Më shpesh, fëmijët që nuk
luftojnë simptomat për disa javë mund të humbasin disa nga gishtat e tyre. Pasi
të vini re shenjat, shkoni shpejtë tek mjeku juaj. Ata nuk mund të jenë në
gjendje t’ju bëjnë menjëherë mirë, por është me rëndësi qendrimi ne karantinë
që të mos marrin infeksione të tjerët.

Për të shmangur virusin, është e rëndësishme të kujdeseni
për higjienën tuaj dhe të lani duart çdo herë që të shkoni në banjë dhe para se
të prekni ushqimin. Nëse dyshoni se fëmijët tuaj janë të mbërthyer me këtë
sëmundje, mbajini larg shkollës, derisa të merrni leje nga mjeku.