Studimi : Mos u mundo të kujtosh sepse…harron

Shendeti

 

shendeti 2Angli  –  Duke u përpjekur për të bërë të njëjtën gjë për të kujtuar diçka, është përgjegjës për faktin se do harrojmë shumë gjëra të tjera. Kjo doli nga një studim i ri britanik shkencor që vjen për të sjellur dritë si një nga misteret më të mëdha: “Pse njerëzit harrojnë kaq lehtë”.

Shkencëtarët e Universitetit të Kembrixhit dhe Birmingham, të udhëhequr nga Maria Wieber që ka bërë publikimin përkatës në revistën Neuroscience “Nature Neuroscience”, në bazë të “Time” Nju Jork” dhe “Daily Mail” të Anglisë, kanë kryer një seri eksperimentesh memorie me një grup prej 24 vullnetarësh, duke u bërë magnetiki në trurin e tyre. Fillimisht kanë identifikuar nervozisëm nervore te “shenjat e gishtave” të kujtimeve të veçanta, Studiuesit dalluan se kujtimi i diçkaje të çon për të dobësuar kujtimin e gjerave të tjera. Në thelb, truri në mënyrë aktive shtyp kujtime të tjera në mënyrë që të sjellë në dritë një kujtim të veçantë. I tërë procesi është quajtur mekanizëm i “humbjes e kujtesës adaptive.”

Lidhur me kujtesën shkencëtarja Mary Wieber thekson se “shumë njerëz do të jenë të befasuar për të dëgjuar do të risjell disa kujtime që do të ketë një anë të errët, dhe kjo do të na bëjë të harrojmë kujtime të tjera.”

Me fjalë të tjera, harresa nuk është një proces pasiv, ai beson se shumica e njerëzve, por një proces aktiv. Deri tani shkencëtarët kanë dy teori kryesore: Njëra argumenton se kujtimet më të vjetëra nuk janë dobësuar, por thjesht janë “fshehur” nga kujtimet më të reja, ndërsa sipas teorisë së tjetër kujtimet e vjetra vërtetë janë dobësuar kur kemi kujtimet e reja. Studimi i ri përfundimishti duket se ka mbështetur këtë teorin e dytë…