Greqi/Përleshje me plagosje, arrestohen 13 emigrantë në kampin Moria

194

13 azilkërkues midis moshës 14 dhe 32 vjeçare janë arrestuar nga policia në ishullin grek Lesvos pas shpërthimit të dhunës gjatë fundjavës midis grupeve etnike rivale në kampin e refugjatëve Moria pas një rritjeje të mbipopulluar.

Sipas policisë, shtatë vetë u plagosën pas përplasjeve midis grupeve kryesisht të emigrantëve afganë. Të arrestuarit u akuzuan se shkaktuan lëndime të rënda trupore, në kampin e debatuar, i njohur për mbipopullimin e saj dhe kushtet e këqija të jetesës. Policia tha se të akuzuarit përdorën objekte të mprehta prej druri dhe metali si armë.

Aktualisht janë regjistruar mbi 5,500 njerëz në Moria, fillimisht ishte projektuar me një kapacitet prej 3,500. Mes majit dhe qershorit, numrat u rritën me gati një mijë.

Sipas të dhënave zyrtare, më 28 qershor, në Lesvos arritën 1,421 njerëz, ndërsa 75 të tjerë arritën të shtunën në mëngjes. Shifrat janë dukshëm më të larta në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kur 1,048 azilkërkues u regjistruan se kishin mbërritur në ishull.

Në përgjithësi, vlerësohet se popullsia e azilkërkuesve të Greqisë do të tejkalojë shifrën prej 90,000 deri në fund të vitit 2019, nëse numrat do të vazhdojnë të rriten me ritme aktuale. Ministri i Greqisë i Politikës së Migracionit Dimitris Vitsas tha muajin e kaluar se vendi aktualisht ka kapacitet për të procesuar vetëm 20,000 aplikime për azil çdo vit, ndërsa numri i aplikacioneve të paraqitura në vitin 2018 ishte 67,000.