IOM: Një në shtatë banorë të globit është emigrant, 12 vdesin cdo ditë rrugës për në Mesdhe

145

Një në shtatë banorë të globit është një emigrant, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin.

Siç është përmendur në një mesazh mbi Ditën Botërore të Emigrantëve, Drejtori i Përgjithshëm i IOM-it, William Lacey Swing, “Migrimi duhet të veprojë si një zile për përgatitje dhe jo për panik”.

Siç vëren ai, çdo ditë, mesatarisht, të paktën dymbëdhjetë emigrantë vdesin në rrugën e Mesdheut qendror që lidh Libinë me Italinë. Përveç kësaj, qindra janë humbur këtë vit duke kaluar Afrikën e Veriut ose duke udhëtuar nga Afrika Lindore në Lindjen e Mesme.

Gati 600 persona humbën jeten nga Amerika Latine dhe Karaibet në SHBA. Që nga fillimi i vitit 2016 deri në ditët e sotme, 6,226 njerëz kanë humbur jetën përgjatë këtyre rrugëve. Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të IOM-it, numrat mund të jenë shumë më të mëdha, pasi “shumë më tepër vdekje nuk regjistrohen kurrë”.

Nuk ka kuptim të shprehim pikëllimin, zhgënjimin ose fajin tonë. Ne duhet të pranojmë se imigrimi është tendenca më vendimtare e kohëve tona, “tha zoti Swing, duke shtuar:” Sot ne jemi në mes të një revolucioni të vërtetë demografik. Varet nga ne që ta menaxhojmë atë për të mirën e të gjithëve “.