U zbulua një planet i ngjashëm me Tokën

924

Është zbuluar një planet i ri, i cili mendohet se është shumë i ngjashëm me Tokën, dmth., ka një mjedis të përshtatshëm për mbajtjen e jetës. Është një planet i madhësisë së Tokës, i quajtur Ross 128b, që gjendet vetëm 11 vjet dritë larg prej nesh dhe vlerësohet të ketë një klimë relativisht të butë me temperatura që variojnë midis – 60 ° C dhe 20 ° C.

Kjo do të thotë se mund të ketë oqeane dhe liqene ku jeta mund të ketë evoluar. Ross 128b sillet rreth një xhuxhi të kuq, njëzet herë më i vogël se ai midis Tokës dhe Diellit.

Ky xhuxh i kuq është shumë më pak i paqëndrueshëm sesa xhuxhët tipikë të kuq. Përveç kësaj, përkundër distancës së ngushtë midis tyre, Ross 128b merr vetëm rreth 1.38 herë më shumë rrezatim sesa merr Toka. Mjedisi i Ross 128b jo vetëm që ka më shumë gjasa të akomodojë jetën sesa planetë të tjerë relevantë (si Proxima Centauri b), por gjithashtu lëviz në drejtim të Tokës. Ekipi i studiuesve, i cili po e studion, thotë se në rreth 79.000 vjet do të jetë fqinji ynë më i afërt astral, eksoplaneti më i afërt.

 Ross 128b u identifikua nga një lokacion planetar i vendosur në Observatorin Jugor të Jugut. Brenda 10 viteve të ardhshme, një gjeneratë e re e teleskopëve pritet të zhvillohet, me të cilën do të mund të studiojmë atmosferën e ekzoplaneteve, siç është Ross 128b, për të parë nëse ka elemente të jetës, siç është oksigjeni.