Studimi: Pas “orës” biologjike, ka “kalendar” biologjik

Kuriozitete

truri ne focus 55Trupi i njeriut ka jo vetëm “orën” biologjik që kontrollon sjelljen e tij gjatë 24 orëve, por ka dhe “ditar” biologjik që kontrollon operacionet vjetore sezonale. Shkencëtarët britanikë kanë zbuluar, në “kalendarin” se agjencia “Monitoron” ndryshimet e stinëve, përshtatur në funksionet e tij në mënyrë të përshtatshme. Çelësi duket të jetë qeliza e specializuar e një strukture të rrethit të trurit legetaichoanikos (pars tuberalis) të vendosura në tru. Këto qeliza rregullojnë funksionin e tyre në varësi të nivelit të diellit, duke prodhuar proteina të tjera gjatë muajve të dimrit dhe të tjera gjatë verës. Alternimi i prodhimit të proteinave është duke zhvilluar aktivitetet sezonale të kafshëve, të tilla si mating dhe migrimin, shkruajnë hulumtuesit nga universitetet e Mançester dhe Edinburgut në revistën «Biologji aktual».

“Komuniteti shkencor ka pyetur gjatë si kafshët mund të ndryshojnë fiziologjinë e tyre në varësi të kohës,” tha studiues Dr Andrew Lounds, profesor i Biologjisë Kafshëve në Shkollën e Shkencave Biologjike në Universitetin e Mançesterit.

“Ky ndryshim është i nevojshëm për të rritur shanset e tyre për mbijetesë dhe shpjegon p.sh. pse disa kafshë si arinjtë prehem në dimër, ndërsa të tjerët, të tilla si dele, mbareshtohen për të lindur në pranverë, kur ka më shumë ushqim në dispozicion.

Gjithë Sondazhi kishte tre vjet për të përfunduar dhe ka përfshirë, ndër të tjera, një analizë të hollësishme se si grup delet përgjigjur ndryshimeve sezonale me diell dhe teste specifike funksionimin e trurit.

“Kalendari” që kemi gjetur në dele është e mundshme dhe përbashkët, ose të paktën të ngjashme në të gjitha kurrizorë,” tha Dr Dave Burt, Profesor Genomics në Universitetin e Edinburgut

Ai shtoi se edhe pse dikur shkencëtarët mendonin se njerëzit nuk kanë rregullime biologjike sezonale, gjithnjë e më shumë studime moderne tregojnë se kjo nuk është e vërtetë.

“Studimi ynë rrit njohuri se si ata mund të veprojnë rregullime sezonale dhe njerëzit”, përfundoi ai.

.