Tsipras: Problemi kryesor i Evropës është mungesa e demokracisë

910

“Gjëja më e rëndësishme është të kalojë rezultatet pozitive të rimëkëmbjes sa më shpejt të jetë e mundur për shoqërinë. Nuk ka asgjë për të na treguar se Evropa po shkon drejt reduktimit të pabarazive”, tha Alexis Tsipras në një fjalim në Konferencën Evropiane mbi Pabarazitë, duke shtuar se fenomenet e reja tani janë shfaqur. “Sistemet tradicionale politike po dëmtojnë. Apeli i partive tradicionale të pushtetit është gërryjtur, por ai që ngjitet është shumë i drejtë. Euroscepticizmi mbizotëronte politikisht në Britani dhe u zgjerua në vende të tjera evropiane, “vuri në dukje kryeministri

“Dikush mund të thotë se Greqia, Portugalia dhe suksesi i madh elektoral i punonjësve në Britaninë e Madhe është ndoshta ngjyrat më optimist në një lëvizje të përgjithshme. Greqia tani ka një qeveri të majtë. Kjo qeveri, në kushte jashtëzakonisht të vështira, është duke luftuar për të tërhequr vendin nga kujdestaria. Gjithashtu qeveria synon njëkohësisht  për të modernizuar strukturat shtetërore dhe për të eliminuar klientelizmin marrëdhëniet dhe korrupsionin.

“Ajo që është më e rëndësishmja, megjithatë, është që sa më shpejt të jetë e mundur në shoqëri, rezultatet pozitive të rimëkëmbjes, transformohen në pozita të punës së denjë dhe të qëndrueshme dhe mbrojtje sociale. Gjëja e parë që duhet të bëni është të besoni se gjërat po ndryshojnë. Çdo shtet sovran nxjerr legjitimitetin e vet nga ndjenja që krijon njerëzve se ajo ishte gjithmonë atje “, tha kryeministri.

“Bankat, dhe sistemi financiar dhe taksat, janë shpikje njerëzore. Ne nuk na I dërguan në pllaka guri nga Perëndia. Njerëzit i krijuan ato, njerëzit mund të përcaktojnë kornizat e tyre operative. Çështja vendimtare është se kush ka dorën e sipërme. Të thuash gjithashtu se “nuk është e mjaftueshme të bërtasësh” pabarazitë “. Më e sigurt mund të jetë se asgjë nuk do të ndryshojë, aq më e rehatshme është të flitet publikisht për nevojën për të reduktuar pabarazitë shoqërore. Thelbi i diskutimit, megjithatë, nuk është ajo që duhet të ndryshohet, por se si duhet bërë. “Tsipras bëri thirrje për krijimin e një aleance të fortë shoqërore dhe politike. “Aleanca midis të gjithë atyre që janë vërtet të vendosur për të promovuar një plan reformash radikale për të trajtuar pabarazinë. Një problem i madh në Europë është mungesa e demokracisë. Nuk ka rëndësi aleanca politike, por aleanca sociale, “tha

“Sot, ka tre tendenca, tendenca e liberalizmit që beson në tregjet në rritje dhe elasticizimin e punës. Trendi i dytë është tendenca e së drejtës ekstreme populiste. Dhe tendenca e tretë është kundër dy tendencave të para dhe është ideologjia e majtë dhe progresive. Është perspektiva alternative, për të cilën ne duhet ta luftojmë dhe ta bëjmë realiste, “tha kryeministri grek.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: