Vendet e BE-së vazhdojnë deportimet në Afganistan, pavarësisht rrezikut në rritje

666

Aktivistët po kërkojnë që vendet anëtare të BE të ndalojnë dëbimin e azilkërkuesve në Afganistan, pasi dhuna ndaj civilëve në këtë vend është gjithnjë e në rritje , por pavarësisht nga kjo disa qeveri evropiane duket të etur për të vazhduar deportimet.

Shanset e mbijetesës ka të ngjarë të jenë edhe më të këqija për njerëzit që nuk kanë instinkte natyrore të rritura në ato rrugë të përafërta, gjë që është një arsye që Hamidi po udhëheq fushatën e Amnesty’s KeepAfghansSafe për të pezulluar kthimet  e detyruara të afganëve nga vendet e Bashkimit Evropian.

Amnesty ka dokumentuar rastet e të kthyerve nga Gjermania , Hollanda, Norvegjia dhe Suedia. Disa janë vrarë përsëri në Afganistan, pothuajse të gjithë jetojnë në frikë të vazhdueshme. “Refugjatët Afganët janë kthyer me force nga Evropa, përfshini edhe fëmijët e pashoqëruar dhe të rinjtë që ishin fëmijë në kohën kur arritën në Evropë.

Norvegjia udhëheqësja  në BE për të dëbuar afganët

Mënyra në të cilën trajtohen anketuesit afganë për azil varion shumë nga vendet e BE-së. Këshilli Evropian për Refugjatët dhe Exiles (ECRE) përpiloi një raport i cili e quan politikat e tanishme “të çrregullta”, por vëren se 2016 pati një rritje të caktuar në interes të deportimit të afganëve.

ECRE e përshkruan Norvegjinë duke u shfaqur disi “krenare që është bërë një nga vendet më të rrepta në Evropë” ndaj afganëve. Ndërkohë në Gjermani, ku “nuk kishte pasur pothuajse asnjë kthim nga Gjermania  në Afganistan që nga viti 2005,” tha ECRE, qeveria gjermane në dhjetor 2016 “filloi të veçojë afganët si një grup që mund të deportoheshin” dhe 106 persona u dërguan në qershor 2017 në Avganistan. Sipas llogaritjeve rreth 10,000 afganë kishin të drejtë për dëbim.

ECRE vuri në dukje llogaritë norvegjeze të shtypit që thonë se Norvegjia ka kthyer me forcë më shumë fëmijë në Afganistan se çdo vend tjetër – 37 deri më tani këtë vit. Një raport i 10 tetorit në  Norvegji  për riatdhesimit njofton se Danimarka, Franca, Holanda, Norvegjia, Suedia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar kanë nënshkruar marrëveshje dypalëshe me Afganistanin për kthimin e azilkërkuesve të dështuar. Nga këto, Norvegjia dhe Hollanda janë të vetmet që pranojnë se kanë deportuar fëmijë në vitin 2016.

Argumentet e tilla mund të kenë ndonjë ndikim.

Anis Kassar, një zëdhënës i Zyrës për Mbështetjen e Azileve Europiane, tha për DW se qeveritë e BE po japin më shumë vende për azilkërkuesit afganë gjatë këtij viti gjatë fundit. Kassar tha se në 2017, rreth 30 për qind e afganëve u lejuan të qëndronin në vendet e tyre të aplikimit. Për gjashtë muajt e parë të vitit 2018, ai tha se shifra ishte rritur në 43 përqind./infomigrants/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: