21 vite pa personaliteten botërore Melina Mërkuri

Kulture

melina 44

Si sot më 1994, ndahet nga jeta një nga figurat më të rëndësishme të skenës së brendshme politike dhe artistike znj. Melina Mërkuri, që zhyti në zi të thellë të gjithë Greqinë. Një grua dinamike me personalitet i klasit botëror, artiste e ndjeshme me çmime ndërkombëtare, ka ikur nga kjo jetë e mundur nga kanceri i mushkërive. Lindur më 18 Tetor 1920, me emrin Amalia Maria, por vetëm në letër. Ajo ishte mbesa e Kryetarit të Bashkisë së Athinës z. Spiros Mërkuri dhe vajza e Stamatis Mërkuri, i cili ishte deputet për më shumë se 30 vjet. Dashuria e saj për teatrin dhe të artitn, udhëhoqi këtë të studiojë për Dramë në Shkollën e Teatrit Kombëtar, nga e cila ai u diplomua në vitin 1944. Ajo u bashkua menjëherë në Teatrin Kombëtar dhe në 1945 ka interpretuar rolin e saj të parë drejtues, rolin e Lavinia në punën e Eugene O O’Neil “Vajtimi bëhet Electra”. Por suksesi i parë i saj më madh erdhi me shfaqjen “Një tramvaj i quajtur dëshirë” nga Tennessee Williams, përfaqësimin e “teatrit artit”, ku ajo ka kryer rolin e Blanche Dubois. Ka vazhduar bashkëpunimin me Charles Kuhn dhe në “Teatrin Art” dhe u shfaq në veprat e Aldous Huxley, Arthur Miller, Philip Jordani dhe Andre Rousen. Puna e pare në film ishte filmi i regjisorit Michael Cacoyannis ‘”Stella” (1955).si dhe rolin e Ilya në filmin “Kurrë të dielën” (1960), por edhe përshtatja teatrale e muzikore në Nju Jork, Melina Mërkuri ka fituar famë ndërkombëtare. Në 1965 ajo u martua me regjisorin amerikan Jules Dassin, që ishte dhe skenari në filmin “Kurrë të dielën” (1960), “Fedra” (1962), “Topkapi” (1964) dhe «A Dream i Passion» (1978). Stacioni në karrierën e saj ishte performanca në filmin “Kurrë të dielën”, e cila fitoi çmimin e aktores Kanë.

melina sotFilmi ishte edhe kandidat edhe për pesë Oskar, drejtor, skenarin, aktoren kryesore, kostum, song-Manos Hadjidakis. Ishte një militante e madhe kundër diktaturës, Melina Mërkuri me Jules Dassin, dhe Mikis Theodorakis dhe të tjerët do të bëhet një makth i juntës. Në këto kohë të vështira do të njohë edhe Andrea Papandreun ku do të ndjekë dhe turne politik në vendet evropiane. Do të marrë pjesë në demonstrata, greva urie, koncerte dhe ngjarje politike. Do jap intervista, të mbajë fjalime, të këndojë kundër juntës ushtarake. Ka qenë minister i Kulturës për 8,5 vjet (1981-1989 dhe tetor 1993-6 Μαρτίου 1994). Melina Mërkuri duke përdorur rrezatimin e vet dhe të shkëlqejë arritur të mbush me kulturën në jetën e përditshme të greqishtes. Gjatë ministrit ka ngritur çështjen e kthimit të mermereve të Partenonit nga Muzeu britanik në Muzeun.