Pas 500 vitesh më në fund zbuluan se çfarë epidemie vrau Aztecsët

1896

Brenda pesë viteve, 15 milion njerëz – 80% e popullsisë – u zhdukën në një epidemi të quajtur “cocoliztli”. Fjala do të thotë një epidemi në dialektin e Nakus Aztec.

Shkaku i saj, megjithatë, është vënë në pikëpyetje për gati 500 vjet. Në vitin 1545, fatkeqësia e goditi kombin meksikan të Aztec kur njerëzit filluan të zbresin me ethe të lartë, dhimbje koke dhe gjakderdhje nga sytë, gojën dhe hundën. Vdekja përgjithësisht ndiqet në tre ose katër ditë.

Të hënën e kaluar, shkencëtarët hodhën poshtë plagët, fruthin, shytat dhe gripin, të dyshuar për azteks që zhdukën fjalë për fjalë, dhe identifikuan një “ethe enterike” me tipare tifoide për të cilat gjetën të dhëna të ADN-së në dhëmbët e viktimave të vdekura.

Epidemia e quajtur cokololit ishte një nga shumë që preku Meksikën pas ardhjes së evropianëve, por ishte më shkatërruese nga tre epidemitë që çuan në numrin më të madh të humbjeve njerëzore”, tha Ashild Vagene nga Universiteti Tuebingen në Gjermani.

Shkaku i kësaj epidemie është diskutuar mbi një shekull më parë nga historianët dhe tani jemi në gjendje të sigurojmë prova të drejtpërdrejta përmes përdorimit të ADN-së së lashtë për të kontribuar në një çështje historike afatgjatë”.

Vagene bashkautor i një studimi të botuar në revistën Nature Ecology and Evolution.

Kjo epidemi konsiderohet si një nga epidemitë më vdekjeprurëse në historinë njerëzore, duke iu afruar murtajës ose vdekjes së zezë, e cila vrau 25 milionë njerëz në Evropën Perëndimore në shekullin e 14-të – rreth gjysmën e popullsisë. Kolonizatorët evropianë i sollën popullsitë në kontakt me mikrobet që nuk dinin dhe nuk u ndeshën në Meksikë, që vranë rreth 5-8 milionë njerëz menjëherë pas ardhjes spanjolle.

Një epidemi e dytë nga 1576 deri më 1578 vrau gjysmën e popullsisë së mbetur.

Në qytetet dhe qytetet e mëdha, nga mëngjesi deri në perëndim të diellit, priftërinjtë nuk bënë asgjë përveç transportimit të trupave të vdekur dhe hedhjen e tyre në varr”, thotë historiani françeskan Fray Juan de Torquemada në kronologjinë e periudhës.

Shkencëtarët tani thonë se ndoshta kanë zbuluar fajtorin. Duke analizuar ADN-në e nxjerrë nga 29 skelet të varrosur në një varrezë, ata gjetën gjurmë të bakterit të quajtur zorrëve salmonelës, të varietetit të Paratyphi C. Dihet se shkakton ethe të zorrëve, prej të cilave tifo është një shembull. Subtipi meksikan shkakton një infeksion të rrallë njerëzor sot. Shumë sojona të salmonelës transmetohen përmes ushqimit të ndotur ose ujit dhe mund të kenë udhëtuar në Meksikë me kafshët shtëpiake të sjella nga spanjollët, sipas ekipit hulumtues.

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: