Reagon Bakojani :Tsipras ploteson kerkesat e shqiptareve

842

Deputetja e Demokracise se Re, ish minister i Puneve te Jashtme te Greqisë Dora Bakojanis ka pyetur sot Ministrin të Jashtëm Nick Kotzia lidhje me “rreziqet në marrëveshjen e re për zonat detare me Shqipërinë”, dhe duke deklaruar se “qeveria po grizon  Jonin.

Zonja Bakojanis në pyetjen e saj se “sipas raporteve në shtypin grek dhe shqiptar, qeveria është në marrëveshje të fshehtë me Shqipërinë për të bërë ndryshimet në Marrëveshjen për delimitimin e zonave për Detare, i cili u nënshkrua nga qeveritë e dy vendeve në vitin 2009, të cilat i plotësojnë kërkesat shqiptare “dhe thekson se” Qeveria e Cipras duket e gatshme të rishikojë Marrëveshjen duke çmontuar kornizën që u formua në vitin 2009.

Për më tepër, ish-Ministri i Jashtëm Bakojanis thekson se komuniteti shkencor ndërkombëtar në atë kohë kishte vendosur se ishte një marrëveshje e balancuar dhe reciprokisht e dobishme dhe është aplikuar në mënyrë shembullore parimin e “vijës së mesit”, në delimitimin e zonave detare, pavarësisht nga ajo që tregtohen në mënyrë të gabuar nga anën tjetër. Ajo gjithashtu kritikon qeverinë për planifikimin e ndryshimit të vijës kufitare për të “ofruar” në vendin fqinj një zonë të madhe detare jashtë Korfuzit.

Sipas znj Bakojanis operacionet qeveritare bartin rreziqe: në qoftë se Athina pranon disa pozicione shqiptare mbi çështjet në lidhje me ndikimin e ishujve, atehere rrezokon për të krijuar një precedent negativ për demarcations ardhshme në fusha të tjera “.

Deputetja e Demokracisë së Re zonja Bakojanis vëren në pyetjen e saj se “qeveria po manipulon një çështje të rëndësishme kombëtare me pasiguri dhe papërgjegjshmëri. Pa konsultimet e nevojshme me forcat politike të vendit është e gatshme të pranojë anulimin efektiv të marrëveshjes së nënshkruar në vitin 2009 që kemi me Shqipërinë, pas dy vjet e konsultimeve intensive

Në mënyrë të veçantë, zonja Bakojanis kërkon Nikos Kotzias:

Pse qeveria po kalon procesin e rishikimit të Marrëveshjes së Zonës së Balancuar të Detit 2009, e cila u ra dakord dhe u nënshkrua nga Greqia dhe Shqipëria?

Cilat pjesë të Marrëveshjes po planifikojnë të rishikojnë?

Nëse është e vërtetë se qeveria ka ndërmend të ndryshojë themeluar pozicionin grek për caktimin e kufijve të zonave detare nën “vijës së mesit”?
Këtë e pëlqejnë %d blogues: