25 maji vjen nje here ne vit, ndersa femijet zhduken cdo dite…!

1103

Nese politika dhe mbare shoqeria i perkujton keta femije nje here ne vit, nje pjese tjeter femijesh humbasin apo zhduken cdo dite. Kjo dite nderkombetare ne shenje nderimi per keta fermije as qe behet fjale te perkujtohet ne Shqiperi edhe pse ky vend ka nje histori te hidhur ne kete drejtim.

Zhdukja e 488 femijeve shqiptar ne Greqi 1998 -2002 nga shtepia bamirese Agios Varvara perben sot nje enigma se ku shkuan keta femije…   

Nisur në vitin 1998 si një ALEANCE e përbashkët e Qendrës Ndërkombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Eksploatuar (ICMEC) dhe Qendrës Kombëtare të Fëmijëve të Zhdukur dhe të Shfrytëzuar (NCMEC), Rrjeti i Fëmijëve të Zhdukur Global (GMCN) është një rrjet vendesh që lidhen, praktikat më të mira dhe shpërndajnë informacion dhe imazhe të fëmijëve të zhdukur për të përmirësuar efektivitetin e hetimeve për fëmijët e zhdukur.

Rrjeti ka 23 shtete anëtare: Shqipëria, Argjentina, Australia, Bjellorusia, Belgjika, Brazili, Kanadaja, Gjermania, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Meksika, Hollanda, Zelanda e Re, Koreja e Jugut, Spanja, Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA.

Çdo vit, më 25 maj i kushtohet vëmendje Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur, ne nderim te ketyre femijeve qe festojne kete dite te sheruar dhe te rikthyer prane familjeve te tyre.

Pas zhdukjes së Etan Patz 6 vjeçar në New York City, 25 maji u krijua si Dita e Zhdukjes së Fëmijëve në SHBA nga Presidenti Ronald Reagan në vitin 1983. Për shkak të zhdukjeve të shumta të fëmijëve në Shtetet e Bashkuara në fillim të viteve 1980, Presidenti i atëhershëm i SHBA Ronald Reagan caktoi 25 maj si Ditën e Fëmijëve të Zhdukur.

Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve të Zhdukur ne 1986 kjo datë u pranua në Kanada, Meksikë dhe vende të tjera, të cilët vendosën të bashkohen kesaj perkujtimore. Kështu është lindur Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve të Zhdukur.

Numri i fëmijëve që janë të ndarë nga familjet e tyre në botë, kryesisht nga të huajt është e pallogaritshme, sipas të dhënave të lëshuara vetëm në Shtetet e Bashkuara, një foshnjë zhduket çdo 40 sekonda.

Në të gjithë botën, të dhënat nga Fëmijët e Zhdukur vënë Shtetet e Bashkuara në vendin e parë në zhdukjet e fëmijëve me 800,000 fëmijë të humbur në 2013 (më shumë se 2,000 në ditë). Në vendin e dytë është Britania e Madhe me 140,000 raste të fëmijëve të zhdukur dhe në vendin e tretë Gjermania me 100,000.

Fëmijët e zhdukur në shumë raste janë nën fuqinë e krimit të organizuar.

Është vlerësuar se vetëm në Evropë humbasin 250 mijë fëmijë në vit për shkak të situatave të dhunës, konfliktit dhe abuzimit.

Fëmijët e zhdukur në shumë raste janë nën fuqinë e krimit të organizuar, trafikimit të personave, prostitucionit të detyruar dhe skllavërisë.

Ne Greqi

Në 2016, 241 fëmijë u shpallën të humbur në Greqi, nga të cilat 147 vajza dhe 94 djem, sipas shifrave të policisë. Nga këto, 204 u gjetën, ndërsa 37 ishin kërkuar ende. Nga fillimi i vitit 2017 deri më 15 maj, 125 fëmijë, 79 vajza dhe 46 djem u zhdukën. 194 janë gjetur dhe 24 janë kontrolluar. 80% e fëmijëve janë identifikuar. Rrjedhimisht, për katër muajt e parë të vitit 2017 janë trajtuar 45 raste, nga të cilat 41 (91%) janë identifikuar. Me 2016 dhe ne muajt e parë të vitit 2017, 33 ishin fëmijë refugjatë dhe emigrantë, nga të cilët 24 ishin të pashoqëruar .

Athina qyteti ku zhduken femijet e emigranteve

Shumë e rëndë është ajo që ka ndodhur me 502 fëmijët romë nga Shqipëria, të cilët janë zhdukur nga institucioni shtetëror bamirës, “Agia Varvara” në Greqi, në vitin 1998 dhe për fatin e të cilëve askush nuk thotë gjë. Deputetja e SYRIZA-s Maria Janakaki, e cila e ngriti çështjen në Parlamentin grek, tregon se interesimi i saj për këtë çështje bie në vesh të shurdhër. “Sa herë që jam përpjekur për të marrë përgjigje nga institucioni kam ndeshur në një mur të lartë. Më kanë thënë se fëmijët kapërcyen gardhin dhe ikën”, thotë ajo. Sipas “Terres des Hommes”, 84.3 për qind e fëmijëve ishin romë shqiptarë, pra 488 femije …

Në qershor 2012 çështja u ripublikua nga Komiteti për të Drejtat dhe Mbrojtjen e Fëmijëve të OKB-së. Para disa ditësh u ngrit në Parlament nga deputetja e SYRIZA-s dhe për pasojë ministri i Drejtësisë kërkoi rihapje të dosjes. Dikush mund të pyesë se nëse këta fëmijë nuk do ishin romë, a do ishin bërë më shumë përpjekje për t’i gjetur?

Ne vetëm mund të shpresojmë se, këta fëmijë janë kthyer përsëri në qytetet dhe në familjet e tyre në Shqipëri, por në realitet kjo duket e pamundur

Ne Evrope

Për Europën, kjo është një plagë që në vend që të mbyllet, me kalimin e kohës, zgjerohet. Një fëmijë në vendet e BE-së zhduket çdo dy minuta. Çdo vit, numri është 250,000 fëmijë te zhdukur! Sidoqoftë, në Evropën e … demokracisë dhe … njerëzimit, nuk u jepet përparësi kërkimit të të miturve të pashoqëruar nga vendet e treta në raport me fëmijët e tjerë të BE.

Në vitin 2015, të paktën 10,000 fëmijë emigrantë të pashoqëruar u zhdukën në Europë disa orë pas regjistrimit të tyre në zonën e pritjes, sipas llogaritjeve të Europolit dhe sipas Agjencisë për të Drejtat Themelore të BE-së. Missing Children Europe, organizata per fëmijët e zhdukur ka selinë e saj në Bruksel. Ajo është aktive në 25 vende evropiane dhe përbëhet nga tridhjetë organizata joqeveritare që merren kryesisht me fëmijët e zhdukur..

Sipas kesaj organizate vetëm në vitin 2013, 12,690 të mitur të pashoqëruar paraqitën një kërkesë për azil në një vend të BE-së, por 50% e të miturve të pashoqëruar zhduken 48 orët e para të këmbëve të tyre në Evropë.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: