35.000 fëmijë sirianë në rrezik për shkak të temperaturave të ngrirjes, 15 të vdekur në kampe

494

Mijëra fëmijë në kampet për refugjatët dhe personat e zhvendosur në Siri dhe Liban vuajnë për shkak të motit të ftohtë dhe të ftohtë që kanë goditur kohët e fundit rajonin. Sipas UNICEF, 15 fëmijë kanë vdekur kohët e fundit në ato kampe.

Në shumë kampe në Siri dhe Liban, reshjet e mëdha kanë përmbytur rrugët e papastra. Tenda, veshjet dhe dyshekët e shumë njerëzve të zhvendosur janë ngjyhet me ujë dhe baltë. Fëmijët sirianë, gratë dhe burrat që ikën nga lufta civile në vendin e tyre po përballen edhe me temperatura të ftohta të dimrit.

Në ditët e fundit, mijëra fëmijë janë lënë pa strehë ose mbrojtje nga kushtet e pafavorshme të motit, Save the Children ka paralajmëruar. Në zonat më të goditura, familjet kanë vështirësi për të hyrë edhe në shërbimet më themelore. Rreth 35,000 fëmijë vuajnë pasoja serioze të temperaturave të ngrirjes që kanë goditur rajonin.

Fëmijët që ngrijnë deri në vdekje

Save the Children dhe UNICEF raportojnë se disa fëmijë kanë ngrirë deri në vdekje në kampe. Sipas UNICEF, rreth 15 fëmijë kanë vdekur kohët e fundit për shkak të temperaturave të ulëta, kushteve të vështira të jetesës dhe mungesës së kujdesit mjekësor. Fëmijët më të rrezikuar po jetojnë në kampe për persona të zhvendosur brenda vendit në Siri, tha Save the Children. Situata është rritur edhe më keq në kampet e refugjatëve në Liban, ku familjet dhe fëmijët përballen me stuhitë e stuhive dhe përmbytjet. Save the Children po bën thirrje për më shumë ndihmë humanitare për refugjatët dhe personat e zhvendosur brenda vendit në Siri dhe Liban. Organizata e ndihmës thuhet se ka shpërndarë 1000 batanije, çanta gjumi, fletë plastike dhe mbi 300 kuti higjienike në rajon, por thotë se nevojitet urgjentisht ndihma humanitare./infomigrants/