Greqi: Mungesa e mjekut në kampet e emigrantëve

668

Ekziston mungesë e stafit mjekësor në disa kampet e emigrantëve grekë. Situata është përkeqësuar nga dështimi i shtetit për të emëruar profesionistë të përhershëm pasi programi i BE-së PHILOS, i cili kishte furnizuar stafin  ka skaduar.

Kontratat për programin Philos skaduar në fund të vitit 2018. Derisa kjo marrëveshje është përtërirë, një zgjidhje e përkohshme ka qenë vënë në vend në Greqi: Shteti dërgon mjekët dhe stafin mjekësor nga Qendra për Parandalimin e Sëmundjeve dhe Kontrollit (KEELPNO) në Athinë për kampet. Të hënën, qeveria njoftoi se kjo marrëveshje do të zgjatet për dy muaj. Kjo ndoshta do të vonojë transferimin e emigrantëve nga kampet e mbipopulluara në ishujt lindor të Egjeut në kontinent.

Planifikimi i dobët?

Mediat lokale si gazeta EFSYN në Athinë e quajtën njoftimin “lëvizja e minutës së fundit” dhe e akuzuan qeverinë për planifikim të dobët.

“Për fat të keq, moti i ftohtë dimrit dhe shëndetin e brishtë të shumë refugjatë të rrezikuara janë duke u takuar me pamundësinë e planifikimit të duhur, e hershme dhe veprimet nga shteti”, tha një raport në edicionin e gazetës të hënën.

Javën e kaluar, është raportuar se mungesa e mjekëve në tre nga pesë qendrat e emigrantëve të Greqisë pritjes në ishujt e Egjeut lindor vazhdon të krijojë probleme të rënda në transferimin e emigrantëve në kontinent.

Çështja kryesore është kjo: për refugjatët dhe migrantët duhet të konsiderohet zyrtarisht “të prekshme”, ata duhet të shqyrtohet dhe për të marrë një firmë nga një mjek KEELPNO-akredituar. Mjekët KEELPNO vizitojnë ishujt kur është e mundur, por në shumicën e rasteve personeli mjekësor nga qendrat duhet të udhëtojë për në Athinë për të marrë një miratim përfundimtar.

Rreziqet e mëdha të azilit në veri

Në zhvillimet e ndërlidhura, zyra rajonale e përpunimit të azilit në Selanik thuhet se përpiqet të përballet me ngarkesën e punës pas një zjarri në zyrat e veta në fund të dhjetorit. Stafi është zhvendosur në një vend të përkohshëm dhe, sipas raporteve të medias lokale, emërimet për azilkërkuesit janë kthyer deri në dy vjet.

Ky zhvillim vjen pas lajmit gjatë fundjavës se fluksi i imigrantëve në Greqi nga kufiri verior i vendit në Evros është trefishuar gjatë 12 muajve të fundit. Sipas shifrave zyrtare të publikuara nga ministri i Migracionit Dimitris Vitsas, e 47,929 njerëzve të cilët mbërritën në Greqi vitin e kaluar, 32.115 erdhën nga deti nga Turqia, ndërsa një tjetër 15.814 kaluar kufirin e tokës në rajonin e Evros. Ndërkohë, vetëm 6.558 emigrantë lënë Greqinë në vitin 2018. Tani ka mbi 70.000 emigrantët dhe refugjatët në Greqi, me afërsisht 11,000 qëndruar në kushte të mjerueshme dhe të mbipopulluara në qendrat e pritjes në pesë ishujt e Egjeut lindor./infomigrants/

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: