65-vjeçari ish-inxhinier, 90% invalid dhe pa duar në burgun Koridallo

Greqi

Fytyrën çnjerëzore të sistemit të burgjeve greke e përjeton prej katër vitesh një i burgosur 65-vjeçar izraelit me 90% invaliditet, pasi ka prerë të dyja duart dhe nuk kujdeset dot për veten, shkruan gazeta Zougla.gr.

I burgosuri, i cili po vuan dënimin e përjetshëm për trafik droge, u amputua në moshën 17-vjeçare në vitin 1975 pasi një bombë shpërtheu ndërsa ishte inxhinier në njësinë e asgjësimit të mjeteve shpërthyese të ushtrisë izraelite.

Në vendin e tij, ai është njohur si invalid dhe merr pension invaliditeti.

Për më tepër, sipas raporteve të ekspertëve gjyqësorë në Rodos, dy ortopedë e kanë gjykuar atë si invalid nga 80 në 100%.
Njëri nga dy mjekët e konsideroi atë 100% invalid, pasi përveç paaftësisë në të dyja duart, ai ka edhe verbëri në njërin sy në masën 50%, duke treguar se përballet me vështirësi në jetën e përditshme në kushte të vështira izolimi. .

Një vit më vonë, shërbimi shëndetësor kompetent shtetëror, AKMM Dodekanez e cilësoi atë 80% invalid.

Më datë 16.12.2022, i burgosuri është riekspertuar nga AKMM-ja e Athinës, e cila e ka konstatuar invalid 90%, por se nuk ka nevojë për ndihmën dhe mbështetjen e një personi tjetër…

Ndonëse nuk ka duar për të ngrënë apo për të shkuar në tualet, autoritetet vendosën se ai nuk ka nevojë për ndihmë!

Është 65-vjeçari izraelit Aharon Hadida, i burgosur në spitalin e të burgosurve të burgjeve të Korydallos.

“Nuk jam më në gjendje të kujdesem për veten as në minimum. Nuk ka mundësi të vetëshërbimit, pasi nuk më punojnë më të dyja duart, për pasojë nuk mund të vishem, të lahem, të shkoj në tualet, të ha”, pohon ai në një nga aplikimet që ka paraqitur.

Problemin e kanë konstatuar edhe mjekët e burgut. Një mjek nga burgjet e Patrës, ku mbahej në vitin 2020, tha në opinionin e tij:

“Për shkak të lëvizjes së kufizuar që ofrojnë protezat e gjymtyrëve të sipërme, rezulton se pacienti ka nevojë për ndihmë të përditshme, të rregullt nga stafi infermieror për t’i shërbyer nevojave të tij biologjike, pasi nuk është në gjendje të kujdeset për veten

Siç tha avokati i Kostas Lambrakis për “Zougla”, i burgosuri pranon të përballojë vetë koston e zëvendësimit të gjymtyrëve shtesë.

“Është çnjerëzore dhe torturuese për një person në këtë situatë që prej dy vitesh nuk është bërë zëvendësimi i gjymtyrëve shtesë”, thekson avokati i të burgosurit izraelit.

E megjithatë kërkesa përkatëse nuk është plotësuar nga drejtuesit e IEVP-së, si pasojë… i lutet të burgosurve që ta ndihmojnë të hajë apo të shkojë në tualet…