UBS: Dy skenarët e një falimentimi grek

Greqi

greqia-1Dy janë skenarë të mundshme në rast të falimentimit dhe daljen e Greqisë nga zona euro, sipas UBS, ku thekson se në çdo rast duhet të presim presion të mëtejshëm në tregun e bonove greke dhe të sistemit bankar. Megjithatë, analistët vërejnë skenarin kryesor për qëndrim e Greqisë në zonën e euros, madje edhe në rast të falimentimit.

  • Rastin e parë përfshin tërheqjen e shpejtë të depozitave nga bankat greke dhe mohimit të Eurosistemit për të financuar bankat me anë të zgjerimit të ELA. Në daljet e depozitave mund të shkaktohet nëse Greqia nuk arrin të paguajë një sërë detyrimesh për obligacionet, pensionet ose pagave të parave borxh kundrejt FMN.
  • Rasti i dytë do të përfshijë “kalimi» ious euro për të paguar detyrime të caktuara. Kjo mund të fillojë me furnizuesit e saj dhe pastaj me pagat dhe pensionet. Megjithatë, UBS vë në dukje se Greqia mund të (teori), qëndrojë në euro nën këto kushte.

Burimi:zougla.gr