Economist: Pse Demokracia e Re fitoi zgjedhjet e 21 majit dhe pse meriton akoma katër vite të tjera

Greqi

Shkaqet e fitores imponuese të Demokracisë së Re në zgjedhjet parlamentare të 21 majit janë analizuar nga një gazetar i Economist.

Personi është përgjegjës për çështjet evropiane, Chris Lockwood, foli fillimisht për ritmet e larta të rritjes të arritura nga qeveria e Kyriakos Mitsotakis, pavarësisht se i është kërkuar të menaxhojë krizat e shumta të jashtme dhe ta kthejë Greqinë në një normalitet që e ka kthyer atë në një destinacion investimi. ndërsa në të njëjtën kohë ka rikthyer imazhin e një fuqie të përgjegjshme dhe të qëndrueshme në sytë e komunitetit ndërkombëtar.

“Në katër vitet e fundit, nën drejtimin e zotit Mitsotakis, është rivendosur një pamje e normalitetit, në atë masë që Greqia tani merr hua vetëm rreth 1.5 pikë përqindjeje mbi atë që merr hua Gjermania, gjë që është befasuese”, vazhdoi Lockwood në podkastin e përditshëm “The Intelligence”. të revistës së njohur financiare, ndërsa shtoi: “Mendoj se ka bërë një punë shumë të mirë dhe sigurisht që meriton edhe katër vite të tjera dhe ky është përfundimi që kanë arritur qartë votuesit grekë”.

“Greqia tani konsiderohet nga komuniteti ndërkombëtar si një vend normal, një vend i përgjegjshëm, i cili qeveriset mirë dhe në të cilin mund të investohet. Në Greqi ka pasur një sërë investimesh të huaja fitimprurëse. Kjo është arritja e Mitsotakis dhe prandaj mendoj se i meriton katër vitet që do të fitojë”, theksoi më poshtë gazetari i Economist.

Në të njëjtën kohë, u nënvizua se Demokracia e Re shënoi një “fitore vërtet shumë bindëse” në zgjedhje, duke iu afruar pavarësisë pavarësisht sistemit të proporcionalitetit të thjeshtë, ku Lockwood deklaroi se 41% e marrë nga partia në pushtet përbën një “numër mbresëlënës, që tejkalon performancën e Demokracisë së Re në sondazhet e 2019-ës.

Për më tepër, Lockwood vuri në dukje se norma Demokracia e Re u arrit pas katër vjet sfidash dhe krizash, duke përfshirë pandeminë, pushtimin rus të Ukrainës, krizën e energjisë dhe inflacionit. “Pavarësisht kësaj,” tha ai, “Kyriakos Mitsotakis arriti të mbante timonin e vendit mjaft të qëndrueshëm. Ai uli inflacionin, rriti rritjen – rritja e vitit të kaluar në Greqi ishte pothuajse dyfishi i mesatares së eurozonës – dhe një vit tjetër i mirë pritet këtë vit.”

Përsa i përket profilit të Kyriakos Mitsotakis, Lockwood e karakterizon atë si një “njeri shumë inteligjent” me përvojë në sektorin financiar dhe karakteristika teknokratike. “Ai eshte i mire. Ai ka udhëhequr një qeveri mjaft kompetente, teknokratike, të arsyeshme,” shton ai. Çështja tani janë zgjedhjet e dyta, sipas podcast, me Lockwood duke konsideruar se Demokracia e Re po shkon drejt formimit të një qeverie të pavarur.

Burimi: Zougla.gr