Aleksandër Vreko, artisti që portretizoi portrete të figurave të shquara

1024

Nga piktori Agron Dingo/

Karriera e Aleksandër Vreko si piktor nga natyralizmi në abstraksion është tipike në veprat e tij, peisazhet  e qytetit  të Beratit  dhe në shume vënde jashtë Shqipërisë, karakterizohen nga një stil simbolist dhe impresionist me një kolorit të ndritshëm e të qëndrueshëm, peisazhet të mahnitëshme me objekte reale nga të gjitha krahinat, momente të natyrës tipike dhe esenciale, me diell dhe qiellin e kaltër, stinët, dimrin me borë, pranverën me blerimin dhe lulet shumëngjyrëshe, të cilën ai e dashuron aq shumë dhe e pikturon, duke na dhënë kështu, bukurinë natyrore të pikturuar me mjeshtëri të vecantë me karakteristikat e një vjeshte të artë. Tablotë e qytetit të tij, rrugët karakteristike te Beratit, rrugicat, kështjellat dhe portat e lashta , xhaminë e beratit  e plot të tjera që tashmë janë vlera kombëtare dhe muzeale.

Piktura me portrete të ngjyrave Shpërthyese.

Piktura e Aleksandër Vrekos është ekspresive, duke shfaqur një forcë brutale, energji interesante jetësore. Vaji dhe thika ndërthurin  imazhet e saj nga një material që është në të, njëjtën kohë, kafshues dhe i ngulitur. Pavarësisht se ajo pikturon trupin e njeriut apo portrete, artisti merr një rrezik. Piktura e ngjyrat e tij janë të lira, të shkëlqyeshme, befasuese, madje edhe shpërthyese, prerja e penilit të tij, paleta e tij me ngjyra të mahnitshme.

AleksandërVreko.

Rritja e tij në qytetin Berat,ku ka jetuar dhe ku  jeton, nuk është kurrë larg nga drita, sensi i ngjyrës dhe atmosfera që përshkon Qytetin e Beratit, shoqërohet me studimet e tij në artet. Pavarësisht se ai pikturon trupin e njeriut apo portrete, artisti merr një rrezik: Aleksandri  është një piktor pasionante që e do jetën, hapësirat e gjera të hapura,  lagunat blu, internetin, humorin, librat, Beratin.

Gdhëndur në mënyrë të vendosur në epokën e tij, ai është një artist i realizuar në 20 vjet shprehje artistike shpjegojnë pjekurinë e punës së tij dhe mjeshtërinë e përsosur të artit të tij.

Periudhat që ka punuar në vënde të ndryshme:

Në vitin 1995 ne Athine  ndodh diçka, të cilën Aleksandri  e vlerëson si shumë të rëndësishme për procesin e tij krijues, aq sa thotë se ka sjellë një ndryshim drastik. Për pese muaj që punoi në dy galeritë në Athinë e ndryshuan në një art të mirëfillt, duke shfaqur një prirje të ndryshme nga ajo e  para.

Në Greqi Aleksandri  gjeti disa nga artistët më të famshëm. Ai gjithashtu filloi një proces të pandërprerë ne krijimtari, duke përqafuar dhe pastaj duke braktisur stile të reja me një ritëm të furishëm.

Në Milano  2003 – 2007.

Portretet dhe peizazhet e tij janë në qendër të një serie pikturash mjaft të njohura të tij. Pikërisht pikturat më të shtrenjta të shitura prej tij në vitin 2003 ishin ato të portreteve, të krijuara prej tij  me një koleksion nga Afrika për mbi 70 portrete. Porosi private portrete, peizazhe, kompozime dhe natyra të qeta  mbi 30 punime.

Këto vepra kanë një stil dhe teknikë të ndryshme nga veprat më të hershme  dhe pasqyrojnë ndjenjat e tij se, si njerëzit modernë e fshehin identitetin e tyre të vërtetë nga njëri-tjetri dhe nga vetvetja. Edhe pse pikturat e serisë “portretet” kanë qenë më të suksesshmet financiarisht për të,  Aleksandri e ndryshoi përsëri rrënjësisht stilin e tij, duke i drejtuar përpjekjet e veta në studimin e pikturës

Në vitin  2016 -2019 Aleksandri  bëri histori në botën e artit. Pikturat  e tij u shiten ne galeri te ndryshme dhe koleksioner   duke vendosur një çmim të ri . Ishte shuma më e lartë e paguar ndonjëherë për  veprat nga një artist bashkëkohor shqiptar.

Në galeritë Tirane, Dures, Elbasan  “Art Galeri Qaja”  400 pune.

Një shfaqje në një galeri është një nga gjërat më shpërblyese që një artist mund të bëjë, me gumëzhitje dhe domethënie për të rivalizuar një shfaqje muze. Një shfaqje galerie është si një roman, vepra nja dy vjet (ose muaj), një zhurmë, një pamje e një periudhe të veçantë në jetën e Aleksandrit.

 Artistë të mirë bëjnë galeri të mira.

E pyeta se çfarë shitej nga krijimtarija e tij, portrete, peisazhe, natyra të qeta dhe kompozime  në galeri koleksionistë e individë , Aleksandri thekson se:  “Derisa një galeri të fitojë prej pikturave, nuk ka të bëjë me shitjet, por ka të bëjë me vëmendjen dhe respektin”.

Aleksandër Vreko dhe “Bota në Kaos”. Kuintesencë e artit të pikturës.

Projekti studiuar KRISHTI thekson rëndësinë e thellë të vdekur të Krishtit, ndoshta pikturuar për përkushtimin privat të piktorit, pasi ajo është  në punimet e pranishëm në studion e tij, e cila eshtenjepikturë gjatë përpunimit. .

“Progresi i tij duket se ikën përherë drejt abstraktes. Ngjyrat që përdor janë plot jetë, atraktive dhe abstragimi i personazheve është magjepës”. 

Vetë-portret në pikturën e Aleksandrit

Një vetë-portret i referohet një pikture që përshkruan artistin që e prodhoi. Vetë-portretizimi i prodhuar në pikturë është zhanri i tij i veçantë i artit, si ai i peizazhit ose kompozimi.

Për shembull, një vetë-portret fotografik  të përcjellë një paraqitje realiste të artistit, në krahasim me një pikturë që lejon një interpretim më të gjerë të mënyrës së të shikuarit të artistit, Aleksandri e perciell me anë të ekspresionizmit .

Natyrisht, vetë-portretizimi tek Aleksandri është një dalje ekspresive që mund të çojë një artist nëpër rrugë të ndryshme. Shprehja e vetvetes nuk është asnjë gjë. Mund të drejtohet drejt një përshkrimi realist të fytyrës dhe fizikës se tij, ose më pak. Mbi të gjitha, artisti duhet të shtyjnë për të hartuar dhe imagjinuar pa kufij, duke forcuar pikëpamjet e tij krijuese.

Shpesh identifikon vetë-portretin e tij në disa mënyra.

Një mënyrë është të vëreni se çfarë lloj veprimi përshkruhet. Vetë-portretet dhe portretet shpesh përshkruajnë një figurë që vështron në drejtim të artistit. Një vetë-portret shpesh përshkruan artistin në punë në procesin e pikturimit të imazhit të tij.

Sot, Aleksandri  është një ikonë në botën e artit dhe karriera e tij është një analogji e zhvillimit të artit  te portretit.  Ai  thotë se ai është pothuajse tërësisht i përqendrur në pikturën e vet. Nuk njeh fundjavë dhe kalon më shumë kohe në studion e vet. Ky përkushtim ndaj artit ka qenë tipari përcaktues i jetës së Aleksandrit, që ka lindur në vitin 1964 në qytetin e Beratit,

Portrete të buzëqeshura.

Aleksandri  pikturon  këto zonja të reja  me një buzëqeshje të gjerë. Për te  një portret i buzëqeshur nuk ështëdomosdoshmërisht i bezdisshëm.

Sfida është të krijosh një portret të mirë, plot karakter. Një portret i pikturuar duhet, me siguri, të raportojë për siten dhe ndonjëherë një buzëqeshje është një pjesë e emocionit të shfaqur.

Për më shumë se 25 vjet piktura e portretit ishte veprimtaria ime e përditshme. Në gjithë ato vite, unë shpesh do të dëgjoja që modelet e portreteve të mos buzëqeshnin ashtu siç pikturohen.

Një arsye tjetër e zakonshme për të mos pikturuar një portret të buzëqeshur është se nuk është aq klasike (në fund të fundit, Mjeshtrat e Madh nuk e bënë atë).

Artist bashkëkohorë të Portretit.

Këtu kemi piktorin bashkëkohorë të portreteve, Aleksander Vrekoi, i cili vendos një kthesë moderne në zhanrin e moshës.

Artisti me qendër ne Berat krijon portrete të ndryshme  të përziera të figurave te ndryshme qe nga njerzit e thjeshte  dhe figurave te njohura  artiste shkrimtare ,aktore muzikante etj. Galeria e portreteve eshte shume e madhe:

Ismail Kadare, Dritero Agolli,Thanas Jani Sejfulla Muftari, Xhevair Spahiu, Xhevair Lleshi, Thoma Arapi, Aleksandër Rapi, Robert Drenika, Kristo Frashëri, Pano Taci, Frederik Reshpja, Zyhdi Moraba, Robert Drenika, Ndoc Gjetja, Skenderbeu, Ismai Qemali, Nën Tereza, Ibrahim Rugova, Adem Jashari, Bekim Fehmiu, At.Zef Pellubi, Gjergj Fishta, Margarita Xhepa, Bad Spenser,Terenchill, Mr.Bean. Pitkini ,Lui De Fine, Dervish Luzha, Musine Kokalari,Turkan Syray(shamikuqa). LeonTolstoj, Roza Anagnosti, Mirush Kabashi,Iren Papas, Gandi, Nelson Mandela, STING(kengetar angles), Sofia Loren, Zyhdi Morava, Sotir Capo,Yzedin Shelegu, Xhevair Spahiu, Xhevair Lleshi, Prof.Kristo Frashëri,Dëshmori Arben Zylyftari, Xhorxh Soros, Nexhmie Pagarusha,VaceZela, Frederik Reshpja, Kadri Roshi, Llazi Serbo,Vjoleta Manushi, Ndoc Gjetja, Faruk Begolli, Maks Velo, Fatbardh Dervishi, Inva Mula, Agim Ajazi, Sejfulla Myftari, Muntaz Dhrami, Vladimir Carrilla, Nasuf Myftari,Terenc Hill,Mr.Bean.Lui De Fine,Dervish Luzha, LeonTolstoj, Roza Anagnosti, Mirush Kabashi etj.

Puna në çdo portret u krijua duke përdorur bojë vaji. Në pikturë kap çdo detaj të subjekteve mashkullor apo femërore të artistit, të tilla si lëkura e tyre e butë, flokët e rrjedhshëm dhe veshja. Ashtu si mjeshtrat e vjetër të së kaluarës, Aleksandri  përdor modele të vërteta si pikënisje për punën e tij, por shpesh përfundon duke krijuar përshkrime të idealizuara të subjekteve të tij.

.Piktura portrete e artistesh shume te njohur, duke hedhur dritë mbi përvojat që shpesh lihen jashtë historisë. “Ne kemi të njëjtat histori se kush jemi-histori të mbushura me dhimbje, shtypje dhe luftë. Por ka anët e tjera të jetës së zezë që nuk përfaqësohet shpesh. Unë jam duke pikturuar këta njerëz, përfumdon piktori Vreko.