Alexis Tsipras: BE-ja të pranojë konsolidimin e borxhit dhe të ndërmarrë hapa të guximshëm për një arkitekturë të re ekonomike…

235

Pak më parë ish-kryeministri grek ka hedhur në rrjetet sociale komentin e mëposhtëm lidhur me pandeminë e coronavirusit, duke i cuar një mesazh BE.

Në telekonferencën time, gjatë Samitit Përgatitor të PES përpara Samitit, unë theksova se nuk ka kohë për të humbur pasi pasojat e rënda ekonomike të pandemisë janë të menjëhershme në shumë vende, përfshirë Greqinë. Prandaj, është e nevojshme të merren masa të menjëhershme, siç është Eurobond, por edhe të arrihet një marrëveshje për zgjerimin e buxhetit evropian.

Rreziku i mosveprimit të mundshëm do të jetë i dyfishtë: Nga njëra anë, një krizë e re borxhi me pasoja të pallogaritshme dhe nga ana tjetër, një krizë e mundshme politike nga ngritja e forcave antikombëtare nacionaliste anti-Evropiane, madje edhe në vendet kritike si Italia dhe Franca.

BE-ja ose do të pranojë konsolidimin e borxhit dhe do të ndërmarrë hapa të guximshëm për një arkitekturë të re ekonomike, ose do të ndërmarrë hapa të vegjël në të njëjtin drejtim si në të kaluarën dhe do të zhytet në një krizë të re borxhi dhe kohezioni.

Në këtë kontekst, ne mbështesim propozimin Spanjoll për bono në pozicione të përhershme dhe franceze për pezullimin e Paktit të Stabilitetit për 2021, por edhe për nevojën për të rishikuar atë. Ne gjithashtu po mbrojmë axhendën e gjelbër dhe dixhitale dhe sigurojmë një të ardhur minimale të garantuar evropiane dhe një fond evropian papunësie.

Unë gjithashtu thirra iniciativa për të parandaluar përshkallëzimin e krizës së sigurisë dhe refugjatëve përsëri, me nisma për Libinë dhe një mesazh të qartë për Turqinë për të respektuar ligjin ndërkombëtar dhe Deklaratën e Përbashkët me BE, duke forcuar dialogun dhe zbatimin. sanksionet të jenë në tryezë, përfundon ish-kryeministri Alexis Tsipras.