Ambasadori i SHBA: “Maqedonia nuk do ta braktisi emrin Maqedonia”

Bota

ambasadori ne focus-portret“Unë besoj se zgjidhja do të jetë një paketë masash që do të jetë e pranueshme për të gjithë, por për të mbajtur Shkupi emrin kushtetues” Maqedonia “, deklaroi ish-ambasadori i SHBA në Skopie Kristofer R. Hill. Ish-ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës beson se Shkupi nuk do të braktisë emrin “Maqedoni”, megjithatë, duhet të gjejnë një kompromis (me rënien e Greqisë) për të integruar vendin në Bashkimin Evropian “, shkruan Tanjug serbe.

“Dhe për sllavët e Shkupit dhe për amerikanët, emri i vendit është” Republika e Maqedonisë “, tha Hill dhe beson se nuk ka njeri që do të jetë në gjendje për të zgjidhur çështjen ndryshe. Hill ka paraqitur kujtimet e tij në Universitetin Johns Hopkins në Uashington, tha në një televizion në Shkup: “Ju e dini që ju nevojitet një proces që nuk do të dëmtojë grekët, por ne nuk e dimë se çfarë mund të jetë kjo”

Christopher R. Hill ka pranuar se kjo është një çështje e vështirë për shkak se ajo nuk është zgjidhur gjatë njëzet viteve të fundit. Ai ishte ambasadori i parë në Shkup dhe ishte i përfshirë në mënyrë aktive në arritjen e Marrëveshjes së Përkohshme ndërmjet FYROM dhe Greqisë në vitin 1995, që rekomandohet një emër të përkohshëm për vendin dhe ndaloi embargon greke dhe bllokadën në kursin evropian të Shkupit.madedonia ne frocus

Greqia në vitin 2008 ka shkelur marrëveshjen dhe kishte penguar Maqedoninë të hyjë në NATO. Ish-ambasadori Hill, sipas “Zërit të Amerikës” në gjuhën sllave të Shkupit, tha se, sot, sheh një rënie në situatën politike në shtetin jugor sllav, por nuk ka probleme etnike dhe se Shkupi ka probleme të brendshme politike për të zgjidhur.