Amnesty International: Bashkëpunimi i BE në abuzimin e migrantëve në kufirin Kroaci-Bosnjë

388

Një grup i të drejtave ka akuzuar qeveritë e BE për “nxitjen e një krize humanitare në rritje” në kufirin e bllokut me Bosnjën. Shumë prej emigrantëve atje përballen me kushte të tmerrshme të jetesës.

Qeveritë evropiane kanë mbështetur dëbimet e paligjshme të Kroacisë të emigrantëve përgjatë kufirit me Bosnjen, tha Amnesty International të mërkurën.

Studiuesit zbuluan se policia kroate kishte përdorur forcë të tepruar për të parandaluar azilkërkuesit të hynin në vend nga Bosnja, ku shumë prej tyre nuk kanë qasje në kujdes mjekësor, ushqim apo strehim adekuat. Rreth 5,500 burra, gra dhe fëmijë janë bllokuar aktualisht në kampe të përkohshme të banimit në qytetet boshnjake të Bihacit dhe Velika Kladusit në veriperëndim. Qeveritë në të gjithë Bashkimin Evropian financuan pjesërisht forcën kufitare kroate dhe në disa raste paguanin pagat e policisë dhe u dhanë atyre pajisje, tha grupi i të drejtave.

Boshnjakët e zhvendosur ofrojnë mbështetje për refugjatët në Ballkan

Duke i dhënë përparësi kontrollit të kufirit mbi pajtueshmërinë me të drejtën ndërkombëtare, qeveritë evropiane nuk po i hedhin sytë nga sulmet e egra nga policia kroate, por gjithashtu financojnë aktivitetet e tyre”, theksoi Amnesty International

Kroacia mohoi keqpërdorimin

Kroacia ka mohuar akuzat e mëparshme se ai keqtrajton migrantët që përpiqen të hyjnë në vend. Në gusht, ministria e brendshme e Kroacisë i tha DW se ajo i respektoi të gjitha të drejtat themelore të emigrantëve. Republika e Kroacisë ka një marrëveshje kthimi aktive dhe të suksesshme me Bosnje-Hercegovinën që rregullon kthimin e atyre që kanë hyrë ilegalisht,” thekson Amnesty International . Shumë njerëz që dëshirojnë të aplikojnë për azil në BE përpiqen të hyjnë përmes Kroacisë ose Hungarisë pas kalimit nëpër Bosnje ose Serbi, të cilat nuk janë anëtare të BE.

Kalaja e Evropës

Qindra mijëra emigrantë përdorën të ashtuquajturën rrugë Ballkanike për të arritur në Gjermani në 2015. Por vitet e fundit numrat kanë rënë pas përpjekjeve të Gjermanisë dhe të tjerëve për të forcuar kufirin e jashtëm të BE. Amnesty akuzoi BE për të ndjekur atë politikë, pavarësisht se dinte për dëmin që shkaktoi shumë emigrantë të mbërthyer në Ballkan. “Udhëheqësit evropianë nuk mund të lajnë duart e tyre të përgjegjësisë për dëbimet e vazhdueshme kolektive dhe shtigjet e dhunshme përgjatë rrugës ballkanike që janë rezultat i vendosmërisë së tyre për të forcuar kufijtë e BE-së, pavarësisht se çfarë kostoje njerëzore është”, tha Amnesty.

Autori: Alexander Pearson