Bosnja e forcon kontrollin e kufirit ndaj emigrantëve

478

Autoritetet boshnjake kanë vendosur të shtrëngojnë kontrollin kufitar në lindje të vendit për të ndaluar ardhjen e emigrantëve nga Serbia dhe Mali i Zi, duke vendosur më shumë oficerë të policisë kufitare.

Qeveria e Bosnjes ka miratuar masa të reja për të kontrolluar kufirin lindor dhe për të parandaluar ardhjen e emigrantëve nga Serbia dhe Mali i Zi, njoftoi kryeministri Denis Zvizdiç. Një shtesë 100 policë serbë boshnjakë do të vendosen në kufi, së bashku me 150 policë të dërguar nga Hungaria për të ndihmuar Bosnjen, tha Zvizdiç.

Zyrtarët do të ndihmojnë homologët e tyre boshnjakë të kontrollojnë kufirin, por nuk do të jenë të armatosur, shpjegoi kryeministri. Autoriteti qendror për qendrat e kontrollit Autoritetet qendrore gjithashtu do të menaxhojnë qendrat pritëse në Bihac dhe Sarajevë, të cilat do të vazhdojnë të financohen me ndërmjetësimin e Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM).

Agjencia e Kombeve të Bashkuara merr fonde nga BE. Kryeministri tha se deri më tani IOM ka marrë 11 milionë euro për të financuar qendrat pritëse ndërsa autoriteteve boshnjake u është dhënë dy milionë euro për të trajnuar oficerët e policisë dhe për të blerë pajisje për të kontrolluar kufirin.