Australi : Rimëkëmbja ekonomike nga fluksi i emigrantëve,10-të profesionet me te preferuara!

Bota

Rimëkëmbja e Australisë nga flukset e emigrantëve pas hapjes së kufijve të saj po ngadalësohet pasi pothuajse po aq australianë marrin rrugën e kundërt, duke zgjedhur të migrojnë jashtë shtetit për punë ose pushime, zbulon raporti i Deloitte Access Economics Employment.

Vetëm disa ditë përpara Samitit të Punëve dhe Aftësive, gjetjet e këtij studimi janë duke intensifikuar thirrjet për ta bërë më të lehtë për migrantët e aftë të marrin një qëndrim të përhershëm.

Siç raporton gazeta The Guardian, më shumë se 29,000 njerëz u vendosën në Australi në tre muajt deri në dhjetor 2021, por kjo shifër nuk mund të plotësojë boshllëkun e lënë pas nga rreth 113,000 njerëz që u larguan nga vendi në 18 muajt e mëparshëm.

Megjithatë, raporti i Deloitte vë në dukje se ky është një “hap i parë i mirë” dhe një “pikë kthese në të ardhmen për ofertën e punës në Australi”.

“Aktualisht, për çdo mbërritje të përhershme ose afatgjatë në Australi ka 0.9 nisje”, shumë më lart se raporti para pandemisë prej 0.65 nisje për mbërritje. Sidoqoftë, pozitive është në gjysmën e parë të 2022, duket se më shumë njerëz po vijnë në Australi përgjithmonë ose për qëndrime afatgjata sesa po largohen.

DHJETË PROFESIONET ME KËRKESËN MË TË LARTË
Veç raportit të Deloitte, qeveria ka publikuar 10 profesionet më të kërkuara në Australi gjatë pesë viteve të ardhshme, bazuar në listën e përparësive të aftësive, të dhënat e vendeve të lira të punës dhe rritjen e parashikuar të punësimit gjatë disa viteve të ardhshme.

Profesionistët më të kërkuar sipas njoftimit të qeverisë janë kontraktorët, inxhinierët e ndërtimit, edukatorët e fëmijërisë së hershme, infermierët, analistët e TIK-ut dhe sistemeve, zhvilluesit e softuerëve dhe aplikacioneve, elektricistët, shefat e kuzhinës, punonjësit e kujdesit për fëmijët dhe kujdestarët e të moshuarve dhe personave me aftësi të kufizuara.

Kryeministri, Anthony Albanese, tha se 465,000 vendet në kurset e trajnimit falas të premtuara nga qeveria do të ndihmonin në adresimin e disa mungesave të stafit të kualifikuar.

“Qëllimi ynë është të ndërtojmë një sektor të fortë të arsimit dhe trajnimit profesional për të ndihmuar më shumë australianë të kenë punë të sigurta dhe të paguara mirë, duke siguruar punëtorët e aftë që bizneset kanë nevojë për të rritur ekonominë tonë,” tha ai.

“Javën e ardhshme ne do të mbajmë Samitin e Punëve dhe Aftësive, i cili do të bashkojë sindikatat, grupet e biznesit dhe njerëzit që bëjnë të funksionojë sektori i AFP-së, për të parë se si mund të ndërmarrim veprime të menjëhershme për mungesat e aftësive me të cilat përballet Australia”.

Fiona Webb, nga Deloitte, tha se “prioriteti kryesor” i marrëveshjeve të imigracionit të Australisë në Samitin e Kanberrës “është t’i dërgojë një mesazh të qartë botës se Australia është e hapur për punë”.

Emigrantët e aftë “duan të dinë se do të jenë në gjendje të hyjnë dhe të largohen nga vendi pa komplikime dhe se kanë më shumë siguri për opsionet e tyre afatgjata për të qëndruar në Australi”.

Autori kryesor i raportit të Deloitte, David Rumbens, tha për The Guardian, “Emigracioni vjen në shumë forma, dhe ndërsa migrantët e aftë kanë qenë kohët e fundit në qendër të vëmendjes së biznesit dhe medias, ka flukse të tjera që mund të rrisin grupin e punës në Australi”.

“Ne kemi një mundësi të madhe për të zgjeruar programin ekzistues të migracionit humanitar, me përfitimet afatgjata ekonomike dhe sociale që janë të rëndësishme.

Qeveria Albanese po shqyrton rritjen e numrit të imigracionit në Australi nga 160,000 në 200,000.

Ndërsa biznesi dhe sindikatat bien dakord, sindikatat po bëjnë presion për një sërë kushtesh, duke përfshirë një rritje dramatike të nivelit të pagave për punëtorët e huaj nga 53,000 dollarë në vit në 90,000 dollarë në vit për të siguruar që ato të mos përdoren për të ulur pagat lokale dhe që mbulojnë mangësitë reale.

Me një sasi të madhe të prapambetur në përpunimin e vizave, Australia po i jep përparësi aplikimeve për qëndrim të përhershëm nga migrantët jashtë shtetit, duke shkaktuar vonesa të mëtejshme për ata me qëndrim të përkohshëm tashmë në vend.

Shefja ekzekutive e Këshillit të Zgjidhjes në Australi, Sandra Elhelw Wright, i tha gazetës Guardian se procesi i imigrimit me dy faza për të ardhur në Australi me një vizë të përkohshme fillimisht dhe më pas aplikimi për qëndrim të përhershëm, “mund të jetë një proces i gjatë, që zgjat nga dy deri në katër vjet dhe plot stres dhe pasiguri”.

“Pasi ata bëhen banorë të përhershëm, ka një periudhë tjetër pritjeje deri në katër vjet përpara se të kenë akses në shumë prej shërbimeve dhe të kenë të njëjtat të drejta si banorët dhe qytetarët e tjerë të përhershëm. Kjo nuk është mënyra për të tërhequr emigrantët më të talentuar në botë”.

Në Samit, Universitetet e Australisë do të kërkojnë gjithashtu “opsione të drejtpërdrejta për lejet e qëndrimit për studentët që dëshirojnë ta thërrasin Australinë shtëpinë e tyre pasi të diplomohen”.