U zbulua në Egjypt tatuazhi i parë në botë para 3351 vjetësh

Bota Kulture

Një dem i egër, një dele afrikane dhe një motiv S-model u zbuluan në një trup mashkull dhe femër të natyrshëm të mumifikuar.

Historia e tatuazheve duhet të rishkruhet, pasi mumjet egjiptiane kanë zbuluar tatuazhet më të vjetra në botë. Tatuazhet vlerësohen të kenë qenë midis 3351 dhe 3017 para Krishtit, duke i bërë ato rreth një mijëvjeçari më të vjetër se ajo që ishte gjetur deri më tani.

Një dem i egër, një dele afrikane dhe një motiv S-model u zbuluan në një trup mashkullor dhe në një femër që natyrisht ishte mummuar  ku ishin varrosur dhe tani janë në Muzeun Britanik. Ata janë të ashtuquajturat mumiet Gebelein, që vijnë nga periudha para luftës, përpara se Egjipti të ishte i unifikuar nën faraonin e parë rreth vitit 3100 pes. Ato u gjetën në pjesën jugore të Egjiptit të Epërme, rreth 40 km nga Luxori.

Hulumtuesit, të udhëhequr nga antropologu natyror Daniel Antoan i Muzeut Britanik, i cili bëri publikimin përkatës në Journal of Archaeological Science, sipas BBC dhe Gardian britanik, përdorën tomografi, imazhe infra të kuqe dhe teknika radiografike për për të studiuar tatuazhe.

Mumja mashkullor është një nga më të mirat e ruajtura në botë dhe e ekspozuar për pothuajse 100 vjet që kur u zbulua. Megjithatë, sapo është kuptuar se disa gërvishtje të errëta, të cilat janë në majë të krahut të djathtë, janë tatuazhet e një dele dhe një demi të gjatë. Në vitin 2012 shkencëtarët kishin ardhur në përfundimin se njeriu u vra në moshën 18-21 vjeç, me thikë nga prapa.

Mumja femër ka në krahun e saj dhe mbi shpatullën e saj ka katër S të vogla që janë të vështira për t’u interpretuar. Ata ndoshta përfaqësojnë diçka që është përdorur në vallet rituale. Shkencëtarët kanë menduar deri më tani se tatuazhet e lashta ishin të kufizuara për gratë.

Tatuazhet janë përdorur në shumë civilizime të lashta. Deri më tani, tatuazhet më të hershme me forma gjeometrike (por jo me kafshë apo përfaqësime të tjera) janë zbuluar në mumin alpin që njihet si veza e paganëve dhe që daton në mijëvjeçarin e katërt para Krishtit, i cili pothuajse është bashkëkohor me tatuazhet e mumjeve egjiptiane .