OKB: Emigrantët nga e gjithë bota dërguan 577 miliardë dollarë familjeve të tyre në 2021

Bota

Emigrantët nga e gjithë bota dërguan më shumë se 577 miliardë euro për familjet e tyre në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në vitin 2021, njoftoi sot Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin Bujqësor (IFAD).

Kjo shumë pritet të arrijë nga viti 2022 deri në vitin 2030 afërsisht 5.150 trilion euro, sipas raportit të IFAD, dyfishi i PBB-së së gjithë Afrikës në 2021.

“Pavarësisht parashikimeve se pandemia e Covid-19 do të zvogëlonte sasinë e parave të dërguara nga migrantët për familjet e tyre, kjo regjistroi një rritje prej 8.6% në vitin 2021 falë “një rritjeje prej 48% në transfertat e parave në celular”, shpjegoi ai IFAD, Agjencia e OKB-së me seli në Romë.

“Dixhitalizimi i transportit, dhe veçanërisht nëpërmjet përdorimit të telefonave celularë, është një mundësi e shkëlqyer për të rritur zhvillimin e zonave rurale, sepse gjysma e kësaj shume shkon në zonat rurale,” komentoi Gilbert Hungbo, President i IFAD.

Shuma e dërguar në vitin 2022 nga rreth 200 milionë punëtorë emigrantë në mbarë botën pritet të kalojë 600 miliardë euro, duke siguruar një shpëtim për më shumë se 800 milionë anëtarë të familjeve të tyre.

“Remitancat i lejojnë njerëzit të dalin nga varfëria, të vënë ushqimin në tryezë, të paguajnë tarifat e shkollës, të mbulojnë shpenzimet shëndetësore”, tha Hungbo. Vetëm Afrika mori 94 miliardë dollarë (pothuajse 90 miliardë euro) në vitin 2021 nga emigrantët, megjithëse ka tregun më të shtrenjtë të transfertave të parave, theksoi i njëjti burim.