Barrierat që mbajnë refugjatët “peng” në Greqi

Greqi

Ribashkimi familjar i refugjatëve ësht fokusuar në të miturit, ndërsa qindra më të mëdhenjë në moshë mbeten të bllokuar në Greqi.

Ja çfarë thuhet në raportin e Human Rights Watch:

“Vonesa të panevojshme dhe barrierat arbitrare” mbajnë refugjatët më të mëdhenjë në moshë dhe azilkërkuesit të bllokuar në Greqi, të mos jenë në gjendje për t’u ribashkuar me anëtarët e familjes të cilët janë në Bashkimin Evropian, kështu thuhet në një raport të Human Rights Watch (” Human Rights Watch »).

Sipas kësaj organizate, bashkimi familjar shpesh fokusohet në të miturit dhe prindërit e tyre, megjithatë, qindra të moshës më të madhe janë në pritje për të mësuar nëse ata do të lejohen për të ribashkuar me anëtarët e familjes të rritur në një vend tjetër evropian.

Edhe pse ligji i BE-së parashikon për bashkim familjar dhe për njerëz të moshuar, “mungesa e qartësisë që shprehin dispozitat mbi procedurën do të thotë se këta njerëz mund të mbeten në pasiguri, larg nga familjet e tyre për periudha të gjata,” vëren organizata.

Për më tepër, përfaqësuesit e Shërbimit të Azilit informoi në Monitor se “shumë shtete anëtare refuzojnë këto kërkesa, kur nuk janë të detyruar të pranojnë anëtarët e familjes”.

Dhjetorin e kaluar, Human Rights Watch bëri intervista me 13 refugjatë dhe azilkërkues në katër strehimore dhe një mbledhje hosting refugjatëve në Athinë.

Pothuajse të gjithë thanë se donin që të ribashkohen me anëtarët e familjes së tyre, por ata presin në Greqi për më shumë se tetë muaj. Këta njerëz janë ballafaquar me pengesa ligjore dhe praktike, të tilla si dezinformata, konfuzion në lidhje me procesin e interpretimit të rreptë të familjes në aspektin ligjor.

Vdesi para se të ribashkohen me familjet e tyre…

Në të vërtetë, një nga azilkërkuese, 62-vjeçarja Fatima, vdiq para se të vendosë nëse ajo do të mund të ribashkohej me fëmijët e saj në Gjermani.

Një 59-vjeçar azilkërkues nga Siria, jeton në Greqi me djalin e të rriturve dhe nusja e tij e ka bërë një kërkesë për t’u bashkuar me gjithë familjen në Gjermani me një tjetër djalë dhe dy nipër e mbesa. “Kjo nuk është njerëzore … nuk mund të na ndajë në dy familje,” tha ai.

Një grua 53-vjeçare, së cilës bijtë, nuset dhe nipërit jetojnë në Gjermani, ajo tha se kur ai informoi autoritetet greke që fëmijët e saj janë në Gjermani, ka marrë përgjigje se ata nuk mund të japin premtimin se do të bashkohet me ta.

Si përfundim Observatori i kërkon autoriteteve greke dhe organizatave ndërkombëtare për të informuar azilkërkuesit për të drejtat e tyre sipas Rregullores së Dublinit. Gjithashtu i kërkon Bashkimi Evropian për të siguruar të drejtën e njerëzve për jetën familjare, duke u dhënë atyre ribashkimin e shpejtë familjar pa vonesë.