Çfarë ndodh me efikasitetin e vaksinës pas dozës së dytë?!

73

Mbrojtja e siguruar nga dy doza të vaksinave të koronavirusit Pfizer/BioNTech dhe Oxford/AstraZeneca fillon të bjerë brenda gjashtë muajve, sugjeron një studim i ri nga Britania e Madhe.

Një skenar i arsyeshëm i rastit më të keq mund të shohë që mbrojtja të bjerë nën 50 për qind për të moshuarit dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor deri në dimër’’, theksoi një ekspert.

Vaksina Pfizer ishte 88 për qind efektive në parandalimin e infeksionit Covid-19 një muaj pas dozës së dytë.

Por pas pesë deri në gjashtë muaj, mbrojtja ra në 74 për qind, duke sugjeruar që mbrojtja ra me 14 pikë përqindje në katër muaj, sipas analizës së fundit të studimit të Zoe Covid.

Me vaksinën AstraZeneca, kishte 77 për qind mbrojtje kundër infeksionit një muaj pas dozës së dytë.

Pas katër deri në pesë muaj, mbrojtja ra në 67 për qind, duke sugjeruar që mbrojtja ra me 10 pikë përqindje në tre muaj.

Studimi u bazua në më shumë se 1.2 milion rezultate të testit dhe pjesëmarrësve. Studimi i efikasitetit afatmesëm i Pfizer vërejti një ulje fillestare të rrezikut të infektimit prej 96.2% (deri në dy muaj pas dozës së dytë).

Kishte një ulje prej 83.7 për qind gjatë katër muajve pas dozës së dytë, një ulje e rrezikut prej 12.5 pikë përqindjeje.

Analizat e botës reale pritet të tregojnë më pak mbrojtje sesa provat klinike, dhe vaksinat nuk janë testuar kundër variantit tani dominues Delta të virusit.