Çmëndet Sulltani…Lista e 152 ishujve grekë që i kërkon Turqia

1474

E përditëshmja “Ta Nea” ka publikuar sot emrat e 152 ishujve që Turqia i kërkon Greqisë.

Një çmënduri e sulltanit Erdogan në 2018, i cili kërkon që më shumë se 150 ishuj grekë ti përkasin Turqisë, duke vënë në pikëpyetje sovranitetin grek, duke provokuar çdo ditë si nga ajri ashtu edhe nga deti…

Turqia argumenton se në Traktatin e Lozanës (1923), i cili mbështeti sovranitetin grek të ishujve lindor të Egjeut të çliruar gjatë Luftës së Parë Ballkanike (1912-1913), si dhe Traktatin e Parisit të Paqes (1947), në të cilën Italia e mundur i dha Greqisë sovranitetin e Dodekanes, ka ishuj, ishuj shkëmbor me status të diskutueshëm, meqë nuk janë të emëruar në këto rrethana.

Kjo është ajo që Ankaraja thotë, natyrisht …

Sidomos në rajonin Ikarias dhe Samos, lista raportohet të përfshijë forma të tilla si: Fourni, Diapori, Agios Minas, një ishull në jug të Agios Minas, jug shkëmbor i Agios Minas, Makronissi, Plaka, Tile, Round, Limenopetra, Thimanaki, Thimena

Lista e EGAYDAAK

Egjeu verior

1) Grupi Zourafa: ishulli Zourafa, ishulli shkëmbor Zourafa 1, ishulli shkëmbor Zourafa 2.

2) Grupi Oinousses : Oinousses, shkëmbor në veri të Oinousses, Vatos, ishull në perëndim të Vatos, Pontikonissi, Mandraki, Archontonisos, Gavathi, Pasas, ishulli në perëndim të Pasas, Prasonisi, ishulli shkëmbore i VD.  nga Pontikonisi, një ishull shkëmbor në jug të Oinousses, një ishull shkëmbor në jug të Oinousses.

Egjeu Qendror

3) ishujt shkëmbor Kalogerit.

Egjeu Lindor

4) Grupi Antipampa dhe Venetiko: Ishulli i Antipsaras dhe 26 ishuj të vegjël shkëmbor, ishulli i Antipsaras dhe 4 ishuj shkëmbor, ishulli Koutsoulia dhe 6 ishuj shkëmbor, ishuj veneciane dhe 2 ishuj shkëmbor.

Egjeu Verior

Kompleksi i ishujve Fourni: Fourni, Diapori, Agios Minas, ishulli në jug të Agios Minas, jug shkëmbor i Agios Minas, Makronissi, Plaka, Plakaki, Srogilo, Megalos Antropos, Limenopetra, Thimanaki, Thimena Thimina, ishulli 2 në veri të Thyma, Alatonisi, ishujt Petrokavora N.D. nga Thymea dhe një ishull shkëmbor, Carnassi (kompleksi i ishujve Fourni), Agridio, Anhidro, ishujt shkëmbor Petrokavaro 1, ishujt shkëmbor Petrokavaro 2, ishujt shkëmbor Petrokavaro 3.

Egjeu Jugor

Kompleksi i ishujve Arki: Arki, Kalovolos, Agreloussa, Avathisto, Makronissi, ishujt shkëmbore nga Makronissi, ishulli Zouka 1, Zouka 2 , Smineronisi, Psathonisi, ishulli në perëndim të Kalovolos, Strogili, Marathos, Spolatos, Komaros.

Kompleksi Agathonisi Island: Agathonisi, Nera, Strogilo, Glaros, Psathonisi, Rabbit, Kuneli, ishull ND i Prasos, Kasagani ishull në perëndim të Agathonisi, ishujt shkëmbor të ND nga Agathonisi, ishull shkëmbor në veri të Agathonisi.

Kompleski i ishujve Pharmakonisi: Marathonisi, ishulli në perëndim të Pharmakonisi, Pserimos, ishujt shkëmbor të Vassiliki, ishull ND nga Pserimos, Platis, ishulli shkëmbor 1 në jug nga Platis, ishulli shkëmbor 2 në jug të Platis, ishujt shkëmbore Nekropithes, Pita, Megali Amia, Imi i Vogël, Kalolimnos, Prasse, Lydia.

Kompleksi B.A. Nisyros: Pergousa, 4 ishuj shkëmbor rreth Pergousa, Stroggili, Guali, 3 ishuj shkëmbor rreth Gyali, shkëmbinjtë rreth Gyali, Pachia, Kandeloussa, Agios Antonios

Kompleksi i shujve Levithas dhe : Levitas dhe Chynarou, një ishull në veri të Levitas, ishuj në jug të Levitas, Chynaro, ishulli shkëmbor në perëndim në Chynaro, Mavra, në lindje të Mavra, Glaro.

Kompleksi i ishujve Ν.Α. Astypaleas: Syrna, ishulli shkëmbor i Syrna 1, ishulli shkëmbor i Syrna 2, ishulli shkëmbor Syrna 3, Megalos Aderfos, Mikros Aderfos, ishulli shkëmbor perëndimor i Mikros Aderfos, Stefania, Plakida. ishulli shkëmbor 1 në perëndim të Plakidës, ishulli shkëmbor 2 në perëndim të Plakidës, Yannis, Messonisi.

Kompleksi i ishujve B.D Karpathou: Avgo, ishulli shkëmbor 1 në perëndim nga Avgo, ishujt shkëmbor 2 në perëndim të Avgo, Kamilonisi, Megalo Sofrano, Mikro Sofrano, 2 ishuj shkëmbor në jug të Mikro Sofrano, Sochas, Karavonissia, ishuj në jug të Karavonissia, Astakida Astakidopoulo, ishulli shkëmbor në veri të Astakidopoulos , ishujt B.A. nga Astakidopoulo, Ounianisiaa, ishulli në perëndim të Ounianisia.

Pellagos i Kretes

Kompleksi i ishujve të Pellagos të Kretës: Avgonisi, Dias, dy ishuj shkëmbor pranë Dias, Petalidi, Paksimadi, Dionizades, Vrachnoisida në veri të Dionysades, Dragonada, Prasonisi,

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: