Alarm për gazin të rrezikshëm “Freon R-22,” nga Shqipëria

782

Greqi / Mediat vendase japin alarmin per “ftohësin” nje material i rrezikshëm, prodhuar në Indi dhe Kinë dhe i ndaluar në Bashkimin Evropian, u konfiskua në zyrën doganore të Kakavijës. Por…

Çdo vit, sasi të mëdha të ftohësit (fregatë) të ndaluara në Greqi janë të destinuara për kondicionerë dhe frigoriferë. Ato importohen nga Shqipëria në një të tretën e çmimit të një produkti të rregullt dhe të ligjshëm, por përbërja e tyre është e cilësisë së dyshimtë dhe disa nga përbërësit e tyre janë të ndaluar të qarkullojnë në BE.

Që nga fillimi i vitit, 260 kg janë konfiskuar, sipas drejtoreshes Maria Karanika, duke folur per te perditeshmen “Ethnos”, duke shtuar se në vitin 2014 është ndaluar një sasi rekord prej 1.5 tonësh.

Përdorimi i ftohësve të ndaluar ka pasoja serioze mjedisore pasi ato ndikojnë në shtresën e ozonit. Shumë prej këtyre lëngjeve, kryesisht ato nga Azia, kanë përqëndrime të larta të gazrave fluoride, klor, R-22, fluori dhe të tjerët, veçanërisht të dëmshme për atmosferën.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: