Coronavirusi largon Shqiptarët, vijnë vendasit: Të rinjtë grekë në ara për punë për herë të parë, pas 30 vjetësh

92

Pandemia e koronavirusit përsëri i bëri grekët të punojnë në fusha dhe në punë bujqësore për shkak të mbylljes së kufirit, raportojnë mediat lokale

Grekët gjithashtu filluan të punojnë në fushat e Imathia pas problemit të madh të krijuar nga mungesa e fuqisë punëtore në rajon për shkak të mbylljes së kufirit me Shqipërinë e sjellë nga koronavirusi dhe vështirësia në lëvizjen e fuqisë punëtore nga Shqiperia.

Në vitet e mëparshme, 90% e punëtorëve të punësuar në vjeljen e frutave në Imathia dhe Pella vinin nga Shqipëria. Sidoqoftë, koronavirusi ishte arsyeja që grekët të vendosnin të fillonin punën bujqësore.

Në fakt, sipas kryetarit të Organizatës Kombëtare Ndërprofesionale të Frutave-Arra dhe Dardha, Christos Giannakakis, disa grekë nga i gjithë vendi po i përgjigjen thirrjes së lëshuar nga Organizatat e Bashkëpunimit Bujqësor të prodhuesve të Imathia që kërkojnë punëtorë në fusha, dyqaneve dhe fabrikave të konservave

Në fakt, sipas tij, një numër i tillë i punëtorëve grekë në pjeshkë duhej të shfaqej për tridhjetë vjet të tëra! “Tashmë 120 persona, të rinj dhe të moshuar, që jetojnë në prefekturën e Kozanit janë transportuar me autobus për në Agia Marina në Veria dhe punojnë në hollimin e pjeshkëve, një punë që do të zgjasë deri në fund të majit,” tha z. Giannakakis duke folur me Voria.gr.

Punëtorët e parë te ardhur nga Shqipëria mbarojnë në fund të javës

Z. Giannakakis deklaroi se punëtorët shqiptarë që jetojnë në zonë, të cilët kishin shkuar në një ndalesë katër-ditore të punës duke kërkuar një rritje të pagës së tyre ditore në 30 euro neto. Siç vuri në dukje, paga minimale e përcaktuar nga shteti është 29 euro bruto, nga të cilat 10% rezervohet për markat tregtare.

“Kjo do të thotë që paga është rreth 26 euro neto dhe gjithmonë në varësi të orëve të punës të secilit punonjës,” shpjegoi ai. Fermerët zakonisht paguajnë nga 23 në 26 euro në varësi të orëve të punës dhe marrëveshjes së bërë mes dy palëve të interesuara.

Ardhja e punëtorëve grekë nuk anulon planet për hyrjen e rreth 7,000 punëtorëve nga Shqipëria të cilët do të vijnë në një periudhë prej rreth dy muajsh për të korrur fruta, në kuadrin e marrëveshjes mes dy vendeve. Sipas z. Giannakakis, punëtorët e parë të tokës nga vendi fqinj do të mbërrijnë deri në fund të javës
Këtë e pëlqejnë %d blogues: