COVID-19: Zbulim tronditëse nga një profesor – “Kemi 20 vjet që presim pandeminë”

344

” Ne i kishim njoftuar qeveritë për studimet tona. Kemi kuptuar që aktivitetet njerëzore, duke prishur jetën e egër, rrisin rrezikun e përhapjes së sëmundjeve njerëzore në shumë mënyra, “thotë Dr. Olivier Restif nga Universiteti i Kembrixhit.

“U befasuam …”! “U kapëm të gjithë të papërgatitur …”! “Askush nuk ishte gati për këtë …”

Frazat e mësipërme janë disa nga shumë – justifikime – që u dëgjuan nga politikanët me rastin e shpërthimit të pandemisë së koronës së re në botë, me dhjetëra mijëra të vdekur dhe paralizë të veprimtarisë shoqërore dhe ekonomike globale.

Olivier Restif

Zbulimi i profesorit të epidemiologjisë Olivier Restif është tronditëse. “Ne kemi pritur për një pandemi të tillë për 20 vjet.” E megjithatë askush nga drejtuesit nuk i kishte kushtuar vëmendje, me rezultatin që bota e gjeti veten të papërgatitur dhe të pafuqishëm përballë një armiku të fuqishëm dhe “të padukshëm”.

Olivier Restif përdor modelimin matematikor për të kuptuar se si sëmundjet infektive përhapen brenda dhe midis specieve. Në mes të një pandemie globale që filloi kur një person u infektua me një kafshë të egër, ai dëshiron të tërheq vëmendjen për rëndësinë e përdorimit të hulumtimit për t’u përgatitur më mirë.

Studimi im është përqendruar në viruset në lakuriqët që mund të transmetohen te njerëzit ose kafshët shtëpiake. Puna është e rëndësishme për të kuptuar se ku dhe si mund të ndodhin pandemitë dhe si ato mund të ndihmojnë në uljen e ekspozimit të njerëzve ndaj sëmundjeve. Si shumë shkencëtarë, edhe unë kam ofruar t’ju ndihmoj të vlerësoni të dhëna të reja që lidhen me coronavirusin, për shembull duke iu përgjigjur kërkesave nga grupet e modifikuesve që këshillojnë qeverinë e Mbretërisë Bashkuar.

Unë jam anëtar i një konsorciumi të madh ndërkombëtar të quajtur Bat One Health, duke studiuar viruse zoonotike në lakuriqët në Afrikë, Azi dhe Australi. Duke përdorur të dhëna në terren kronike, ne zhvillojmë modele për të hetuar sesi ekologjia e lakuriqëve të natës ndikon në përhapjen e viruseve. Ne kemi kuptuar që aktivitetet njerëzore, duke prishur jetën e egër, rrisin rrezikun e sëmundjes njerëzore në shumë mënyra. Në bashkëpunim me akademikë dhe komunitete në vendet e prekura, qëllimi ynë është të gjejmë zgjidhje praktike dhe të qëndrueshme për të mbajtur biodiversitetin, ndërsa zvogëlon kërcënimet për shëndetin e njeriut “, tha profesori i epidemiologjisë në Universitetin e Kembrixhit.

Duke shtuar se: “Mbretëria e Bashkuar dhe vendet e tjera me një standard të lartë jetese po përballen me sfida të pashembullta në trajtimin e epidemisë. Por unë mendoj se kriza më e madhe sapo ka goditur shumë vendet afrikane dhe aziatike.

Shumë deri më tani kanë regjistruar një numër shumë të ulët të rasteve dhe disa kanë vendosur masa drastike në distancë sociale. Sidoqoftë, virusi ka të ngjarë të përhapet në këto vende për javë të tëra për shkak të mungesës së aftësisë së zbulimit. Nëse rastet serioze rriten në mënyrë eksponenciale në komunitetet e varfra që nuk kanë qasje në kujdesin shëndetësor, së shpejti mund të dëshmojmë si një krizë të re humanitare. Ironia është se kemi pritur një pandemi të tillë për gati 20 vjet.

Mësuam shumë nga rastet e fundit ndërkombëtare në veçanti të SARS, Ebola dhe Gripit të Gripit, dhe planet e urgjencës u hartuan nga disa nga ekspertët më të mirë. Studimi u nda me qeveritë, si dhe publikun e gjerë, në librin e shkëlqyeshëm të David Quammen Spillover (2012) dhe filmin Hollywood Contagion (2011). Atëherë, pse nuk është përkthyer kjo njohuri në gatishmëri më të mirë? Ky është një shembull tjetër i prioriteteve politike afatshkurtra që pengojnë planifikimin e ngjarjeve ekstreme.

Nga pikëpamja akademike, bashkëpunimet më të mira midis shkencëtarëve natyrorë dhe ekonomistëve sigurisht që do të ndihmonin. Shpërthimi i koronavirusit sigurisht thekson rëndësinë e studimit mbi viruset zoonotike në jetën e egër. Përveç nga vazhdimit të punës sonë për viruset te lakuriqët, Shpërthimi i koronavirusit sigurisht që thekson rëndësinë e studimit mbi viruset zoonotike në jetën e egër. Përveç vazhdimit të punës sonë për viruset te lakuriqët. Ne do të kërkojmë mundësi të reja për të punuar me shkencëtarët e shëndetit publik dhe krijuesit e politikave. Më shumë se kurrë, theksi ynë do të jetë në zhvillimin e aftësive në Afrikë “.

Siç mund ta shihni, zyrtarët qeveritarë ishin të vetëdijshëm për mundësinë e një shpërthimi pandemik në njerëzimin. Sidoqoftë, ata nuk vepruan në as më të vogël për të krijuar strukturat apo edhe një protokoll për reagimin, mbrojtjen dhe trajtimin e krizës. Gjithçka ndodh ndërsa pandemia ka shpërthyer dhe “korr” jetën e njerëzve nëpër botë. Karakteristike është oligarkia e Bashkimit Evropian, e cila nuk është në gjendje të marrë një vendim të përbashkët për shpëtimin ekonomik të vendeve të prekura, por edhe të Shteteve të Bashkuara të Donald Trump, i cili funksionon me qëllim të rizgjedhjes në zgjedhjet presidenciale të nëntorit, ndërsa deri vonë, ai e nënvlerësoi situatën, duke folur për një … grip.

Zbulimi i profesorit të epidemiologjisë ekspozon bashkësinë politike globale dhe nxjerr në pah arrogancën e pushtetit dhe rrezikun që ai paraqet për qytetarët me qëndrimin e tij.

Burimi : Proto Thema.gr