Dënimi me vdekje: Reduktohet numri i ekzekutimeve në botë

1575

Në tërësi, në vitin 2017 u regjistruan 993 ekzekutime në 23 vende, një shifër e zvogëluar për 4% krahasuar me vitin 2016 dhe 39% krahasuar me vitin 2015, një vit rekord me 1,634 ekzekutime të vdekjeve.

Kina, me përjashtim të Iranit, Arabisë Saudite, Irakut dhe Pakistanit, ka 84% të ekzekutimeve në nivel ndërkombëtar, pavarësisht rënies prej 31% në Pakistan  11%.

Megjithatë, numri i njerëzve të dënuar me gjoba u rrit lehtë në SHBA, në 41 në 2017, nga 32 në vitin 2016, kur numri më i ulët u regjistrua në atë vend që nga viti 1973. Megjithatë, për të dytin vit radhazi, SHBA nuk përfshihet në listën e pesë shteteve që kryejnë më shumë, pasi ata renditen të 8 në renditjen botërore.

Një përmirësim i dukshëm u vërejt edhe në Afrikë: Guinea u bë vendi i 20-të në rajonin ku u hoq dënimi me vdekje. Ndërsa numri i dënimeve në fund të dënimeve u ul, në 878 në 2017 krahasuar me 1,086 në vitin 2016.

Deri më tani, 142 shtete nga 195 kanë pushuar të vendosin dënimin me vdekje me ligj ose de facto, ndërsa 106 e kanë hequr plotësisht ate…
Këtë e pëlqejnë %d blogues: