Deputetët e Parlamentit Evropian kritikojnë dekretin e Salvinit për të drejtat e migrantëve

585

“Pas dekretit të Salvinit, është ngritur një problem i të drejtave të njeriut, ” tha Pier Antonio Panzeri, kreu i Nënkomitetit për të Drejtat e Njeriut të Parlamentit Europian në një vizitë në Romë. Duke folur në një konferencë për shtyp, ai foli për takimet me organet institucionale dhe organizatat humanitare dhe tha se kjo e fundit kishte theksuar shqetësimin e tyre për të drejtat dhe mbrojtjen e migrantëve.

Një delegacion i deputetëve të Parlamentit Evropian (EPP) nga nënkomisioni i PE për të drejtat e njeriut ka thënë se dekreti ka krijuar probleme në lidhje me të drejtat e emigrantëve, veçanërisht nga pikëpamja e mbrojtjes humanitare dhe ka ngritur “shqetësim serioz”.

“Kam ulur uljet me 95 për qind”, thotë ministri

Në përgjigje, Salvini përmendi shifrat e lëshuara nga ministria e brendshme: Nga 1 janari deri më 28 shkurt, 262 emigrantë mbërritën në Itali krahasuar me 5.247 vitin e kaluar. Ministria vuri në dukje se numri i riatdhesimeve ishte katër herë më i madh se numri i të sapolindurve: 1.099 u kthyen në vendet e tyre të origjinës, 1.013 përmes riatdhesimeve të detyruara dhe 86 me kthime vullnetare të asistuara.

Mos kriminalizoni OJQ-të

Pozicioni i deputetëve për OJQ-të është shumë larg nga ai i zëvendëskryeministrit. Delegacioni i ka kërkuar qeverive ‘të mos kriminalizojnë’ OJQ-të që ndihmojnë migrantët dhe synojnë t’i ftojnë ata të flasin për përvojat e tyre në Mesdhe në Parlamentin Europian. Deputetët evropianë vunë në dukje se OJQ-të janë nominuar për Çmimin Sakarov, i cili çdo vit u jepet aktivistëve në fushën e të drejtave të njeriut.