SHBA dorezon nazistin 95-vjeçar ne Gjermani (Foto)

781

Ne foto, Heinrich Himmler shtrëngon duart me rojet në Traunik në vitin 1942. Njëri prej tyre ishte Palitz, i cili u ekstradua nga SHBA-ja në Gjermani, ku ndoshta do të gjykohet.

Një banor 95-vjeçar i Nju Jorkut, një ish roje në një kamp pune në okupimin nazist Poloni, mbërriti në Gjermani pasi u arrestua nga autoritetet amerikane. Shtëpia e Bardhë njoftoi se Jackie Palitz shërbeu si roje në kampin e punës në Trauniki, ku rreth 6,000 burra, gra dhe fëmijë  u vranë më 3 nëntor 1943, në një nga vrasjet masive më të mëdha të Holokaustit.

SHBA u përpoq ta dëbonte Palitzin nga vendi pas urdhërit të ekstradimit të vitit 2004. Pas negociatave me qeverinë e kancelares Angela Merkel, Gjermania ra dakord ta pranonte atë.

Frankfurter Allgemeine Zeitung njoftoi se Palitz mbërriti me aeroplan në Aeroportin e Düsseldorf dhe u transferua në një shtëpi pleqsh në këtë zonë.

Lindur në Poloni atëherë, tani në Ukrainë, Palitz emigroi në Shtetet e Bashkuara në 1949 dhe tetë vjet më vonë u bë një qytetar amerikan, sipas deklaratës së Shtëpisë së Bardhë. Sidoqoftë, është theksuar se Palitz ka fshehur shërbimin e tij ndaj forcave naziste dhe përfshirjen e tij në shkeljet e të drejtave të njeriut, duke zbuluar se gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ka punuar në një fermë dhe një fabrikë.

Në vitin 2001, i akuzuari Palitz u tha  zyrtarëve të Ministrisë se Drejtësisë se ai ishte trajnuar në kampin e trajnimit të SS në Traouniki në Poloni nën pushtimin gjerman në vitin 1943. “Duke shërbyer si një roje të armatosur dhe parandalimin arratisjen e të burgosurve të hebrenjve. Palitz luajti një rol të rëndësishëm në sigurimin se viktimat hebraike e Traouniki gjetën fundin e tyre të tmerrshme në duart e nazistëve “, thotë deklarata e Shtëpisë së Bardhë. Gjykata pezulloi shtetësinë amerikane te Palitzit ne vitin 2003 dhe urdhëroi dëbimin e tij në vitin 2004. Megjithatë, asnjë vend evropian nuk kanë dashur të pranojnë ate, raportojne si CNN dhe revista New York.

Duke pasur parasysh moshën e tij të avancuar dhe pyetjet rreth shëndetit të tij dhe mungesës së mundshme të provave, mbetet e paqartë nëse autoritetet gjermane do të përpiqen të ndjekin penalisht Palitzin. Ambasadori i SHBA në Gjermani Richard Grenel tha se edicioni Palitz është rezultat i përpjekjes nga Presidenti i SHBA Donald Trump.

Tramp më tha që ta prioritizoja atë dhe ta dëboja nazistin“, u tha Grenell gazetarëve. “Ndjeva që qeveria gjermane kishte detyrimin moral dhe ata e treguan atë,” shtoi ai, duke e bërë të qartë se eshte problemi i Gjermanisë nëse do ta denojne ate.

Gjermania ka një histori të përzier të dënimit të kriminelëve nazistë. Kritikët e saj thonë se ajo la zyrtarëve nazistë të rangut të lartë për ta shpëtuar ata,  për të ndjekur penalisht nazistet e rangut më të vogla të makinës naziste shumë vite më vonë. 

Pas gjyqit të Nurembergut, pak gjera kane bere gjyqet gjermane në vitet 1950 dhe 1960. Midis 1945 dhe 2005, gjykatat gjermane dënuan 6,656 kriminelë nazistë nga më shumë se 36,000 hetime për 170,000 persona të dyshuar.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: