Der Tagesspiegel: “Tsipras njofton kthesën e madhe”

Greqi

“Parlamenti grek miratoi buxhetin e fundit në kuadrin e programit të huasë”, shkruan gazeta gjermane Der Tagesspiegel dhe thekson: ” Me 153 deputetë, qeveria e krahut të majtë të Greqisë kaloi buxhetin në Parlament  për vitin e ardhshëm, ky i fundit do të jetë nën mbikëqyrjen e kreditorëve, dhe pas tetë viteve të krizës, dera e daljes është atje.

Eksportet e Greqisë u rritën me 3.8% apo 3 miliardë euro në gjysmën e parë të vitit, e cila është e dukshme në tregtinë me Gjermaninë -. kryesisht për shkak të shitjes së produkteve medicinale, alumini dhe produktet bujqësore. Sektori i ndërtimit u rrit 9% në 2016. Konsumi i familjeve në rritje të lehtë, ndërsa papunësia ka rënë në mënyrë të vazhdueshme: të 921 800 të papunëve të regjistruar në gusht, në 886,000 në shtator dhe 824,500 në tetor. Dhe kjo pavarësisht nga fundi i sezonit turistik. Megjithatë, me 20%, Greqia ka shkallën më të lartë të papunësisë në vendet e OECD.

“Rimëkëmbja vazhdon”, thotë Shefi Ekonomist i Eurobank Platon Monokrosos. “Sidoqoftë, aspak pozitive, është fakti se investimet mbeten të dobëta dhe nuk ka prova bindëse për përparimin në rritje”. Ekonomia e Greqisë duhet të rritet me 3% në tremujorin e fundit për të ruajtur 1.6%. Për vitin 2018, Komisioni pret rritje prej 2.5%.

Pas miratimit të ligjeve të fundit shtrënguese para Krishtlindjeve dhe në fillim të janarit, Eurogrupi do të miratojë këstin e ripagimit prej 5.5 miliardë euro. Euro. Në gusht të vitit 2018, Greqia dëshiron të arrijë një “dalje të pastër” nga programi i kredisë pa ndonjë ndihmë të mëtejshme nga evropianët. “Ne lëmë pas një periudhe që nuk dëshiron të mbahet mend,” tha Kryeministri Tsipras në mbylljen e debatit në Parlament. Një shtysë e madhe pritet të japë punën e madhe në infrastruktur, ku kanë rënë dakord për 8 miliardë euro investimeve dhe 75,000 vende të reja pune janë pajtuar për rindërtimin e zonë të madhe në jug të Athinës, në ish aeroport. Qeveria gjithashtu po përpiqet të zgjidhë problemin e ndryshimeve të qëndrueshme në sondazhet e opinionit deri në zgjedhjet në dy vjet. Për më tepër, Tsipras ka shpërndarë 1.4 miliardë. euro si një “dividend social” para Krishtlindjeve për familjet në nevojë dhe për të zgjidhur faturat e mbetura të energjisë elektrike dhe kontributet e sigurimeve shoqërore.