Die Welt për referendum italian: “E ardhmja e Evropës është tronditur”

Rajoni

renzo ne focus-2

Në rezultatin e referendumit italian është përmendur nga  «Die Welt» publikuar sot gjeresisht.

“Italianët rëzuan Matteo Renzi. Hodhën thjesht mundësinë më të madhe për një të ardhme më të mirë. Por me ata janë bashkërisht përgjegjës edhe evropianët, sepse e braktisën  Renzin.  Fjala ” jo ” e Italianëve kanë më pak dimensione : e para, reagimi i i vendosjes dhe të tjera thjesht italiane irracionale “, shkruan  Klaus Geiger.

“Renzo kishte premtuar për të shkatërruar krijimin e besonin. Por duke qenë në pushtet, Renzo u përball me dialektikës absurde të Republikës Italiane. Kur ai filloi të zbatojë premtimin e tij për të shpërbërë , instrumenti kryesor për ndryshimin e Kushtetutës, italianët i kthyen kurrizin dhe u bashkuan me forcat e tjera politike, të cilët nga ana e tyre kishin premtuar për të vënë larg përleshjes, për të shpërbërë atë e cila do të shpërbëhej…

“Kryesisht u italianët të Lëvizjes Pesë Yje, i cili është krejtësisht i pabesueshëm, që nuk thotë se çfarë duhet të bëhet të nesërmen. Duan që Italia të dalë nga eurozona. Që dikush të thotë se ata duan një referendum të detyrueshëm për tërheqjen, të tjerët vetëm duan të bëjnë një referendum jo-detyrues konsultativ. Dhe çfarë duhet të marrë Brukseli, Berlini, Parisi? Për momentin askush nuk mund të thotë saktësisht se çfarë do një kryeministër i pesë yjeve ” thekson artikullshkruesi në gazetën Die Welt

Në të njëjtën kohë, vihet në dukje se: “Evropa, është përgjegjës për vetë faktin se tani ju duhet të ketë të bëjë me një Itali të paqëndrueshme, pa një partner të besueshëm. Matteo Renzi ka qenë forcë lëvizëse kryesore, për të cilën kishte nevojë Evropa më shumë se kurrë. Por, Evropa e braktisi atë. Gjermania dhe Franca mbyllin kufijtë e saj, dhe lanë vetëm Italinë për të përballuar krizën e refugjatëve. Pra, në fund Renzo u gjet i vetëm. Ai nuk kishte asnjë shans. Italianët të nënshtruar kërkojnë me mënyrën e tyre të vjetër për të hedhur fuqishëm  shtetin . Me Renzo ikën një njeri i cili mund të ndryshonte në një mënyrë revolucionare Italinë. Përfundimi është i qartë: Italia hodhi një mundësi historike ” zemër lehtë ‘. Shtylla tjetër në të cilën është bazuar e ardhmja e Evropës është  tronditur “përfundon Klaus Geiger.