Rruga e emigracionit në Ballkan

808

Dy vjet më parë Maqedonia e vulosi kufirin me Greqinë, vendi më popullor nga Lindja e Mesme në Europë u prenë. Kalimet kufitare të paligjshme përgjatë lumit Evros në kufi me Turqinë dhe Greqinë janë rritur gjatë muajve të fundit. Migrantët vazhdojnë të mbërrijnë në mënyrë të paligjshme nëpërmjet anijeve nga Turqia dhe përpiqen të filtrojnë veriun.

“Nënshkrimi i kufijve ka zvogëluar numrin e njerëzve që përpiqen të shkojnë në këtë mënyrë [rruga e migracionit ballkanik], por gjithashtu ka detyruar ata që kanë nevojë të vërtetë për t’u mbrojtur për t’iu shmangur kontrabandistëve dhe për t’u përballur me rreziqe të mëdha, duke i bërë ata më të prekshëm,” Ljubinka Brasnarska i UNHCR-së në Maqedoni.

Kontrabandistët që përfitojnë nga kufijtë e mbyllur

Shumë emigrantë i drejtohen kontrabandistëve me shpresën e hyrjes në Bashkimin Evropian. Pavarësisht nga kontrollet kufitare, kontrabandistët joshin emigrantët me premtime për transportimin e tyre nëpër terrene të padeklaruara nga Greqia në Shqipëri, Mal të Zi dhe Bosnjë e Hercegovinë deri në Ballkanin verior ose në të gjithë Adriatikun në Itali. Shumë emigrantë duan të vazhdojnë në Evropën Perëndimore dhe jo të aplikojnë për azil në Greqi.

Rreth 3.500 njerëz kanë ardhur në mënyrë të parregullt në Bosnje që nga fillimi i vitit.

Pothuajse çdo ditë, policia greke po bën arrestime të trafikantëve që kontrabandojnë migrantët në mini-furgona ose në trungje të fshehura nga Evros në Greqinë perëndimore. Portet e Patras dhe Igoumenitsa janë bërë qendër qendrore për trafikantët ku migrantët përpiqen të marrin një traget për në Itali.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: