Die Welt: Varfëria është kthyer në Gjermani

1063

Në Gjermani, pothuajse 20% e popullsisë është në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social. Kjo është rreth 16 milionë njerëz, sipas Zyra Statistikore Federale.

Gjashtëmbëdhjetë milionë gjermanë kërcënohen nga varfëria dhe përjashtimi. Politika e pensioneve të viteve të fundit nuk ka sjellë asgjë për nevojtarët.

Megjithëse ekonomia gjermane po rritet për vite, punësimi është në nivele rekord dhe pensionet dhe pagat kohët e fundit janë rritur ndjeshëm, pothuajse një e pesta e popullsisë jeton në kushte të pasigurta. Sipas Zyrës Federale të Statistikave, 16 milionë njerëz në vend janë të kërcënuar nga varfëria apo përjashtimi social. Sidomos në mesin e të moshuarve, përqindja e njerëzve të cilët duhet të afrohen me pak para është në rritje të vazhdueshme. Politika e pensioneve të viteve të fundit nuk e ka ndalur këtë prirje. Dhe konceptet e partive në një koalicion të mundshëm Jamaican janë zakonisht plotësisht injorantë për shkaqet e varfërisë së të moshuarve. Në dekadat e fundit, të moshuarit gjithmonë kanë pasur një rrezik më të ulët varfërie sesa brezi i ri. Por në vitet e fundit, shkalla e varfërisë është rritur në mënyrë të vazhdueshme tek njerëzit në pension. Në vitin 2010, pak më shumë se 14 për qind e njerëzve mbi 65 vjeç dhe rreth dymbëdhjetë për qind e mbi 75 më pak se 60 për qind të të ardhurave mesatare në dispozicion, ky ishte viti i fundit tashmë 17.6 për qind 65 vjeç dhe 16.2 për qind e të moshuarve. Për herë të parë, rreziku i varfërisë së moshuar është më i madh se popullsia e përgjithshme.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: